”De vänsterorienterade feministerna får se upp”

Partiledaren höll tal under Almedalsveckan
Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ebba Busch Thors på Almedalens scen.
Foto: SVEN LINDWALL

Statsvetaren och Expressens politiska expert Jenny Madestam om Ebba Busch Thors tal i Almedalen under lördagen.

Verklighetens folk

Ny Demokrati var först att använda det, och för tio år sedan användes det av Göran Hägglund – epitetet ”verklighetens folk”. Kristdemokraterna antogs förstå vanliga människor, de som ”kultureliten” hånar och förringar. Busch Thor plockar upp en liknande tanke formulerat i ”de förbisedda”. De förbisedda är bland andra sjuka, äldre, landsbygdsbor, ofrivilliga hyresgäster, sjukskrivna kvinnor, hedersförtryckta, muslimer utan slöja. 

Busch Thor vill bli talesperson för alla de som upplever ett utanförskap gentemot eliten. Detta ledde Donald Trump till makten, sannolikt har Sverigedemokraterna rönt framgångar på en liknade strömning. Hägglund var troligen lite före sin tid och det flög aldrig då. Nu är tiden en helt annan, KD kan vara helt rätt ute.

Vardagsfeminism

Under valrörelsens slutskede började Busch Thor prata jämställdhet, och lanserade tanken om en ”ny feminism” bortom ”genusflum på förskolan” och utan en klåfingrig föräldraförsäkring som inte låter föräldrarna själva bestämma sitt uttag.

Att Busch Thor pratar jämställdhet har en trovärdighet som hennes forna partiledarkollegor inte kunnat erbjuda. Här är en ung kvinna med familj och politisk karriär, som pratar om kvinnors villkor, det är svårt att vifta bort. Här blir Busch Thor autentisk, och det är ett vapen för en politisk ledare, de mer vänsterorienterade feministerna får se upp. 

Förklara kristdemokrati

Efter vårens krishantering kring abortfrågan har Busch Thor ett stort behov av att förklara för väljarna vad partiet står för. Därför kom en passage i talet som förklarar vad kristdemokrati och kristdemokratisk jämställdhet är.

Partiet har förlorat påtagligt på att abortfrågan kom i centrum. Med den följer ett värdekonservativt paket med frågor som de nytillkomna väljarna och medlemmarna troligen inte är speciellt intresserade av. De har valt KD eftersom partiet är minst negativt inställt till Sverigedemokraterna och uppfattas ha en liknade hållning i migrationsfrågan. Att förklara vad partiet står för blir viktigt, och att då just inte nämna ett ord om mer moraliska etiska frågor.

Ett nytt arbetarparti?

KD jagar rösterna som rör sig mellan dem, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Somliga av dessa är forna socialdemokrater, speciellt de som hamnat hos SD. I talet märktes en flirt med arbetarklassen.

De skattesänkningar Busch Thor lyfte i talet ska göra att medelklassen växer och partiet ska verka för att arbetarfamiljer ska kunna köpa sig en bostad, egnahem. Egnahemrörelsen var en folkrörelse som startade i slutet av 1800-talet och syftade till att ge arbetarklassen bostäder. Idén var central i Per Albin Hanssons vision om Folkhemmet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.