Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är de lataste
i regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Latmask? Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har varit minst aktiv bland regeringens ministrar i Expressens granskning. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

VISBY. Fredrik Reinfeldt, här är din lataste minister: Ulf Kristersson.

Expressen har kartlagt statsrådens arbete sedan förra valet och framåt - vilket visar att socialförsäkringsministern fått minst gjort.

Flitigast i regeringen är finansminister Anders Borg.

- Det här är ett gruppris till alla anställda som kämpar och sliter, säger han.

Olika ministrar lägger olika mycket tid på olika typer av arbetsuppgifter. Det beror på vilken portfölj de har. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) till exempel skriver inte många propositioner, men deltar däremot i väldigt många aktiviteter utanför regeringskansliet. Hon besöker konstutställningar, minglar med filmskapare och går i sin roll som idrottsminister på olika sportevenemang.

Håller sig på kontoret

Den moderate finansmarknadsministern Peter Normans yrkesvardag är den motsatta från kulturministerns. Han håller sig mest på kontoret, men där får han också en hel del gjort och har lagt fram ett stort antal propositioner.

- Det förvånar mig inte med tanke på deras fält, tittar man på Leif Pagrotsky så var han vissa perioder synligare än förre statsministern. Adelsohn Liljeroth är ansiktet utåt, hon kan inte göra sitt jobb om hon inte är ute - och syns, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Expressen har kartlagt Fredrik Reinfeldts ministrars arbetsinsatser sedan valet 2010 och framåt. Vi har räknat antalet propositioner, svar på interpellationer, svar på skriftliga frågor, aktiviteter utanför regeringskansliet och riksdagen, debattartiklar, tal och pressmeddelanden.

Varje kategori har fått olika poäng. Att klippa band på en invigning av en ny järnvägssträcka tar givetvis inte lika lång tid som att arbeta fram en stor infrastrukturproposition. De olika arbetsuppgifterna har därför tillräknats olika värde. Den totala poängsumman har sedan delats med hur länge ministern suttit på sin post. Exakt hur vi har räknat kan du läsa här bredvid.

Statsministerns arbetsinsatser har inte kartlagts. Hans roll gör att han är svår att mäta på samma sätt som de andra statsråden. Reinfeldt skriver bland annat under alla propositioner, men lämnar i stort sett alltid över interpellationer och skriftliga frågor till den fackminister som är bäst lämpad att svara.

Behöver inte vara låg aktivitet

När allt räknas samman står det klart att den minister i regeringen Reinfeldt som har fått minst gjort är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). Han hamnar på 43,5 poäng, vilket är bara en poäng mindre än migrationsminister Tobias Billström (M).

Att Kristersson får låga poäng tror Mikael Sundström beror mycket på att uttalanden kring socialförsäkringsfrågorna stundtals har skötts direkt av statsministern. Inte heller Billströms låga poäng behöver vara kopplat till låg aktivitet, poängterar Sundström, utan kan snarare bero på att hans frågor inte är något som regeringen gärna skyltar med.

- Det väcker kanske den björn som slumrar en stund, säger han.

Ulf Kristersson själv vill inte kommentera sitt låga resultat.

- Vi har ingen kommentar till er. Jag vet inte riktigt vad det är vi ska kommentera? Ni har summerat på ert sätt och det finns säkert 10 000 andra sätt. Vad hög eller låg aktivitet betyder vet jag inte heller, säger Kristerssons politiskt sakkunnige Johan Stuart.

Ask leder propositionsligan

På andra sidan av listan finner vi bland annat justitieminister Beatrice Ask, som leder propositionsligan med 57 "proppar". Hon är fjärde flitigast med 103 poäng. Därefter kommer infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och utrikesminister Carl Bildt, som får 106 respektive 105 poäng.

Mest aktiv av ministrarna är finansminister Anders Borg (M). Han har spottat ur sig ett stort antal tal och debattartiklar, för att inte tala om 45 propositioner, sedan valet och får en snittpoäng på 119.

- En regering bygger alltid på samarbete, det är många som jobbar och sedan ska man vara medveten om att finansdepartementet är ett stort departement. Så det är ett gruppris till alla som är anställda som kämpar och sliter.

- Sen går stor del av politiken via politiska frågor och då blir det så här, säger Anders Borg.

Här är de värsta syndarna - regeringens minst aktiva ministrar

Minister Poäng

Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister 43,6

Tobias Billström, migrationsminister44,4

Ewa Björling, handelsminister 53

Jan Björklund, utbildningsminister 58

Stefan Attefall, civil- & bostadsminister59

Erik Ullenhag, integrationsminister 60

Karin Enström, försvarsminister 62

Gunilla Carlsson, biståndsminister 69

Annie Lööf, närings- och regionminister 70

Göran Hägglund, socialminister 73

Birgitta Ohlsson, EU-minister 75

Eskil Erlandsson, landsbygdsminister 76

Maria Larsson, barn- och äldreminister 77

Maria Arnholm, jämställdhetsminister 77

Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister 78

Peter Norman, finansmarknadsminister 80

Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister 87

Anna-Karin Hatt, it- och energiminister 88

Lena Ek, miljöminister 97

Beatrice Ask, justitieminister 103

Carl Bildt, utrikesminister 105

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister 106

Anders Borg, finansminister 119

Så gjorde vi kartläggningen

Vi räknade antal propositioner, debattartiklar, tal, svar på interpellationer, svar på skriftliga frågor, aktiviteter utanför regeringskansliet och riksdagen, samt pressmeddelanden för varje minister. Källorna är regeringens och riksdagens hemsidor. Mätperioden är från och med oktober 2010, då regeringen tillträdde efter valet, till och med juni 2013.

En proposition gav 20 poäng, en debattartikel eller ett tal 10 poäng, ett svar på en interpellation eller skriftlig fråga 5 poäng, en aktivitet utanför regeringskansliet och riksdagen 2 poäng och ett pressmeddelande 1 poäng.

Det totala antalet poäng delades sedan med antal månader vid makten, för att ingen minister ska missgynnas av att han eller hon suttit kortare tid på sin post. Poäng per månad vid makten är det som sedan redovisas i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.