Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Corazza Bildt skriver bok om M-sveket

Gästade Expressens scen i Almedalen.
Foto: OLLE SPORRONG

Tidigare Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) presenterar i dag en ny personlig bok i Almedalen. 

Samtidigt som Moderatledaren Ulf Kristersson förbereder kvällens tal från Almedalenscenen berättar hon om sveket från partikamraterna. 

”Jag är inte den första som har blivit illa behandlad, men jag vill vara den sista”, skriver hon. 

I boken ”Anna Maria för Europa” berättar den färgstarka M-profilen om sina tio år i Europaparlamentet – och om dramatiken i höstas då hon oväntat petades från listorna inför valet. 

”Att vara Europaparlamentariker är inte alltid en dans på rosor. Men jag har älskat varje dag av mitt uppdrag - och kanske kan jag här förmedla lite av detta”, skriver hon i boken som Expressen fått läsa i förväg. 

Under rubriken ”Hösten 2018” skriver hon: 

”Jag är mig själv, bjuder på mig själv och du får vad du ser. I politiken är jag ärlig och genuint engagerad. Jag säger rakt ut vad jag tycker, det finns ingen dold agenda. Många säger fortfarande att jag är en frisk fläkt i politiken.”

Samtidigt konstaterar hon själv att ”det finns de som kanske tyckt att jag varit för färgstark” – och hon fortsätter: 

”För vissa var jag en främmande fågel redan från början. Jag hade aldrig kokat kaffe i MUF – jag var en fredsarbetare och företagare som kom in i politiken relativt sent i livet.”.

Corazza Bildt: ”Makt och mygel”

Hon hävdar också att hon försökt åstadkomma förnyelse i sättet att arbeta med politik. 

”Min vision är att människor och särskilt ungdomar ska tänka att politik handlar om värderingar och att förbättra människors liv, inte om maktspel och mygel. Det har smugit sig in för mycket makt och mygel. Jag hoppas man vill öppna fönstren och få in mer frisk luft.”

Anna Maria Corazza Bildt har tidigare vid flera tillfällen uttryckt både ilska och förtvivlan över petningen från uppdraget som Europaparlamentariker. Nu skriver hon: 

”Man ska prata med varandra, inte om varandra. Det är dags för transparens och tilltro. Särskilt när det gäller kvinnor, och det behövs fler starka kvinnor i politiken, inte färre. Jag talar för många andra. Det är därför jag står upp för min sak. Jag är inte den första som har blivit illa behandlad, men jag vill vara den sista.”

Hon lovar samtidigt bokens läsare ett fortsatt engagemang för Europas bästa. 

”Jag har så mycket mer att ge”

”Jag kommer att gå vidare. Jag lämnar inte mina övertygelser och mitt engagemang. Det finns oerhört mycket att göra - och jag hoppas få vara med och göra det. Jag har så mycket mer att ge! Jag hoppas att min erfarenhet, kunskap och nätverk kan göra nytta i framtiden. Jag vill driva förändring och fortsätta att göra skillnad.”

Klockan 14 på måndagseftermiddagen presenterar hon sin bok under ett seminarium i Europahuset i Almedalen.