Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centern vill lagstifta om enklare arbeten

Annie Lööf har rivstartat Centerpartiets dag i Almedalen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiet vill lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Enklare jobb med lägre ingångslöner ska göra att nyanlända kommer in i det svenska samhället.

Centerpartiet är nu beredda att lagstifta om en ny anställningsform - och partiet ser att 80 000 fler enkla jobb kan skapas.

- Vi går ju nu mot en miljon människor i utanförskap. Tiotusentals människor kommer nu nya till vårt land. Om vi inte gör reformer så kommer dessa människor att leva utanför samhället, utan lön, till låga låga bidrag, säger C-ledaren Annie Lööf till Expressen.

Annie Lööf rivstartade Centerpartiets dag i Almedalen med två debattartiklar - i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen - och flera morgonintervjuer. Dagens stora utspel handlar om att partiet är beredda att lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön.

– Vi i Centerpartiet vill inte lagstifta om några löner eller timlöner. Det vi vill lagstifta om är en ny anställningsform. Det har vi varit tydliga med under hela halvåret. Jag tycker att löner sätts bäst av arbetsmarknadens parter.

Centerpartiet: Sänkta ingångslöner kan ge 80 000 jobb

Enligt en undersökning som partiet låtit göra kan marginellt sänkta ingångslöner för lågutbildade nyanlända ge cirka 35 000 fler enkla jobb. En större sänkning skulle kunna leda till 80 000 fler sådana jobb, enligt partiet.

Finns det en risk att sånt här leder till en allmän lönepress nedåt?

– Nej, allvarligast i detta är att människor döms till livslångt utanförskap med låga bidrag. Vi går ju nu mot en miljon människor i utanförskap. Tiotusentals människor kommer nu nya till vårt land. Om vi inte gör reformer så kommer dessa människor att leva utanför samhället, utan lön, till låga låga bidrag, säger Lööf och fortsätter:

– Här måste vi se till att gå Danmarks väg till exempel som har dubbelt så många enkla jobb som Sverige har. Tyskland har avsevärt många fler. Det är ingen naturlag att det ska vara på det här sättet. Vi måste se till att dessa människor får en trygghet, får ett jobb. I dag så dömer fackföreningarna och Socialdemokraterna dem till livslångt utanförskap.

Hur synkroniserade är ni i alliansen om det här?

– Tittar man på det förslag som Moderaterna föreslagit så är det också en ny anställningsform där man tillåter lite lägre lön för att få människor i arbete. Kristdemokraterna har föreslagit nåt liknande. Så jag tror att vi har goda chanser inför valet att komma överens. Vad vi behöver göra nu är att se till att alla jobb verkligen behövs. Så att vi skapar fler enkla jobb så att människor lyfts från bidragsberoende och in i arbete. Det är vår viktigaste uppgift framåt, säger Lööf.

För transparensen, vad tjänar du?

– Vad jag tjänar? Jag tjänar som en riksdagsledamot, drygt 60 000, och sen har jag knappt 40 000 som partiledararvode.

Ökade utbildningsinsatser för unga

Det andra utspelet från partiet presenterades på Svenska Dagbladets debattsida och handlar om ökade utbildningsinsatser för nyanlända. Under måndagsmorgonen presenterades också en ny förtroendemätning från DN/Ipsos som visar att Centerpartiet nästan är i kapp Miljöpartiet i miljöfrågan. 17 procent av de tillfrågade anser att C har den bästa miljöpolitiken. Motsvarande siffra för MP är 18.

– Miljöpartiet har sjunkit som en sten, sa Lööf om att C nästan är i kapp MP, när hon frågades ut av TV4:s politikreporter Anders Pihlblad under måndagsmorgonen.
För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen – följ vår bevakning här!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.