Annie Lööf har rivstartat Centerpartiets dag i Almedalen. Foto: Anna-Karin NilssonAnnie Lööf har rivstartat Centerpartiets dag i Almedalen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Annie Lööf har rivstartat Centerpartiets dag i Almedalen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiet vill lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön. Foto: Anna-Karin NilssonCenterpartiet vill lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön. Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiet vill lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön. Foto: Anna-Karin Nilsson

Centern vill lagstifta om enklare arbeten

Publicerad

Enklare jobb med lägre ingångslöner ska göra att nyanlända kommer in i det svenska samhället.

Centerpartiet är nu beredda att lagstifta om en ny anställningsform - och partiet ser att 80 000 fler enkla jobb kan skapas.

- Vi går ju nu mot en miljon människor i utanförskap. Tiotusentals människor kommer nu nya till vårt land. Om vi inte gör reformer så kommer dessa människor att leva utanför samhället, utan lön, till låga låga bidrag, säger C-ledaren Annie Lööf till Expressen.

Annie Lööf rivstartade Centerpartiets dag i Almedalen med två debattartiklar - i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen - och flera morgonintervjuer. Dagens stora utspel handlar om att partiet är beredda att lagstifta om en ny anställningsform för enklare jobb med lägre lön.

– Vi i Centerpartiet vill inte lagstifta om några löner eller timlöner. Det vi vill lagstifta om är en ny anställningsform. Det har vi varit tydliga med under hela halvåret. Jag tycker att löner sätts bäst av arbetsmarknadens parter.

Centerpartiet: Sänkta ingångslöner kan ge 80 000 jobb

Enligt en undersökning som partiet låtit göra kan marginellt sänkta ingångslöner för lågutbildade nyanlända ge cirka 35 000 fler enkla jobb. En större sänkning skulle kunna leda till 80 000 fler sådana jobb, enligt partiet.

Finns det en risk att sånt här leder till en allmän lönepress nedåt?

– Nej, allvarligast i detta är att människor döms till livslångt utanförskap med låga bidrag. Vi går ju nu mot en miljon människor i utanförskap. Tiotusentals människor kommer nu nya till vårt land. Om vi inte gör reformer så kommer dessa människor att leva utanför samhället, utan lön, till låga låga bidrag, säger Lööf och fortsätter:

– Här måste vi se till att gå Danmarks väg till exempel som har dubbelt så många enkla jobb som Sverige har. Tyskland har avsevärt många fler. Det är ingen naturlag att det ska vara på det här sättet. Vi måste se till att dessa människor får en trygghet, får ett jobb. I dag så dömer fackföreningarna och Socialdemokraterna dem till livslångt utanförskap.

Hur synkroniserade är ni i alliansen om det här?

– Tittar man på det förslag som Moderaterna föreslagit så är det också en ny anställningsform där man tillåter lite lägre lön för att få människor i arbete. Kristdemokraterna har föreslagit nåt liknande. Så jag tror att vi har goda chanser inför valet att komma överens. Vad vi behöver göra nu är att se till att alla jobb verkligen behövs. Så att vi skapar fler enkla jobb så att människor lyfts från bidragsberoende och in i arbete. Det är vår viktigaste uppgift framåt, säger Lööf.

För transparensen, vad tjänar du?

– Vad jag tjänar? Jag tjänar som en riksdagsledamot, drygt 60 000, och sen har jag knappt 40 000 som partiledararvode.

Ökade utbildningsinsatser för unga

Det andra utspelet från partiet presenterades på Svenska Dagbladets debattsida och handlar om ökade utbildningsinsatser för nyanlända. Under måndagsmorgonen presenterades också en ny förtroendemätning från DN/Ipsos som visar att Centerpartiet nästan är i kapp Miljöpartiet i miljöfrågan. 17 procent av de tillfrågade anser att C har den bästa miljöpolitiken. Motsvarande siffra för MP är 18.

– Miljöpartiet har sjunkit som en sten, sa Lööf om att C nästan är i kapp MP, när hon frågades ut av TV4:s politikreporter Anders Pihlblad under måndagsmorgonen.

 

 

 

För nyheter, festvimmel och senaste bilderna från Almedalen – följ vår bevakning här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG