Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thor svarar efter kritiken: ”De har stängt dörren”

KD-ledaren om lunchmötet med Jimmie Åkesson.
Ebba Busch Thor svarar nu på kritiken.
Foto: OLLE SPORRONG
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Buch Thor tycker inte att hon har stängt dörren till Centerpartiet eller Liberalerna i och med sin lunch med Sverigedemokraterna. 

Nu kräver L-ledaren Nyamko Sabuni och C-ledaren Annie Lööf att hon väljer sida – dem eller Sverigedemokraterna. 

– Jag tycker väl att det är rimligt att två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sveriges högsta beslutande församling ska kunna äta lunch tillsammans och föra en diskussion, säger Ebba Busch Thor. 

Under tisdagen ägde Ebba Busch Thors uppmärksammade lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson rum i riksdagshuset.  

Lunchmötet gällde i första hand sjukvården – men reaktionerna handlade inte om det. 

Annie Lööf om lunchmötet: ”Jag beklagar”

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor”, skrev Centerledaren Annie Lööf på Twitter. 

Nu bemöter Ebba Busch Thor kritiken: 

– Jag tycker väl att det är rimligt att två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sverige högsta beslutande församling ska kunna äta lunch tillsammans och föra en diskussion, säger Ebba Busch Thor. 

Nyamko Sabuni och Annie Lööf kräver efter lunchmötet att Ebba Busch Thor väljer om hon vill samarbeta med dem eller med SD. 

– Som jag ser det har vi inte gett något nytt besked alls i den frågan. Utan vi vill fortfarande att Sverige ska kunna få en borgerlig regering. Det främsta hindret för att Sverige ska kunna få en borgerlig regering är ju inte att Kristdemokraterna äter lunch, och kan tänka sig att äta lunch med alla partier i Sveriges riksdag. Utan det är att två borgerliga partier fortsätter att stötta en socialdemokratisk statsminister, säger Busch Thor. 

Ebba Busch Thor anser inte att lunchen är anmärkningsvärd. 

– Det här är ingen nyhet vi gav besked redan i mars att vi är beredda numera, i och med att Liberlalerna och Centerpartiet valde att lämna alliansen och samarbeta med  och stötta Stefan Löfven, att föra samtal och också förhandla i viss mån med alla riksdagens partier. 

Ebba Busch Thor om möjlig SD-samsyn i migrationspolitiken

Ebba Busch Thor får frågan om vad hon skulle vilja komma överens om med Sverigedemokraterna. 

– Som sagt, det här var ingen förhandling utan det var ett lunchmöte och då har jag varit öppen med vilka frågor som vi passade på att diskutera. Och det var primärt sjukvård och energifrågorna, men också med anledning av att Stefan Löfven nu äntligen tillsätter den här breda parlamentariska utredningen kring migration, så kändes det naturligt att ha lyft och konstaterat att en sådan kommer komma igång. 

Ebba Busch Thor får frågan om KD och SD skulle kunna hitta samsyn angående migrationspolitiken. 

– Alltså vi har ju kända, olika ståndpunkter i en del av frågorna som rör migration. Vi fortsätter att stå upp för att små barn ska kunna förenas med sina föräldrar till exempel. Men vi är helt på det klara med att vi behöver ha en stram och återhållsam migrationspolitik i Sverige för lång tid framöver. Och jämför vi med andra nordiska länder så tror vi att det går att få ner söktrycket med motsvarande 70 procent. Och nu behövs långsiktighet i migrationspolitiken, säger Ebba Busch Thor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.