Busch Thor: ”Regeringen ägnar sig åt elitfeminism”

Ebba Busch Thor frågades ut på Expressens scen.
Foto: Lisa Mattisson
Ebba Busch Thor.
Foto: Lisa Mattisson

VISBY. KD-ledaren Ebba Busch Thor sågade ”den feministiska regeringen” när hon på fredagseftermiddagen gästade Expressens scen i Almedalen. 

– Den så kallade feministiska regeringen fokuserar på en elitfeminism, sa hon. 

Klockan 19 på lördagskvällen håller Ebba Busch Thor tal på Almedalsscenen i Visby, men redan vid 13-tiden besökte hon Expressens scen för en utfrågning. 

KD-ledaren kommenterade bland annat sitt möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tidigare i veckan. 

– Jag hade nog tänkt att den där fikan eller lunchen kunde vi tagit i våras, men jag hade inte tid att få i väg inbjudan.

Enligt Ebba Busch Thor var det hon som tog initiativ till mötet. 

– Jag hade inga illusioner om att det skulle gå obemärkt förbi, det var därför vi berättade om det öppet.

Hon insåg också att det skulle bli en stor nyhet och leda till debatt. 

– Det är nio år sen SD kom in i Sveriges riksdag, men aldrig någonsin har en partiledare suttit ner med Sverigedemokraternas partiledare. Så det är klart att jag förstår att det är historiskt.

Hyllar samarbetet med M

Ebba Busch Thor säger samtidigt att hon ”aldrig i mitt liv” trott att alliansen skulle spricka. 

I dag hyllar hon samarbetet med Moderaterna och Ulf Kristersson. 

– Jag uppskattar mycket relationen med Ulf Kristersson. Jag vill ha ett samarbete med Annie Lööf och Nyamko Sabuni, men det är svårt.

Enligt Busch Thor har Centerpartiet och Liberalerna ”sytt in sig hos Stefan Löfven”, och hon kallar konsekvent partierna för ”januaripartierna”. 

KD-ledaren kommenterade också Socialdemokraternas förslag om att inrätta en välfärdskommission – med orden:

– En ny pratgrupp.

En återkommande missuppfattning om Kristdemokraterna är, enligt Busch Thor, att man måste vara kristen för att vara med i partiet. 

– Man kan tro på absolut ingenting eller vad som helst och ändå vara medlem i Kristdemokraterna. Det politiska innehållet är det viktigaste.

”Söktrycket måste ner”

Ebba Busch Thor upprepade också ett tidigare utspel på migrationsområdet.

– Söktrycket måste ner kraftigt. 

– Vi tror att vi skulle kunna minska invandringen med 70 procent om vi harmoniserade lagstiftningen med våra nordiska grannländer.

Hon kommenterade också diskussionen om Kristdemokraternas abortpolitik och tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson: 

– Det är klart att abortfrågan är problematisk om människor och väljare tror att vi står för saker som vi inte tycker. Vi står bakom svensk abortlagstiftning fullt ut. Men vi har röstat emot att EU ska besluta om aborträtten.

– Lars Adaktusson är en av de politiker i hela Sverige som gjort mest för att lyfta frågan om det pågående folkmordet i Syrien. 

Hon avslutade med att angripa regeringen och hävdade att den saknar en plan för att möta utsatta unga kvinnor som drabbas av till exempel psykisk ohälsa. 

– Den här regeringen har ingen plan för hur man ska hantera det. Den så kallade feministiska regeringen fokuserar på en elitfeminism. Jag vill ha en ny sorts vardagsfeminism som faktiskt gör skillnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.