Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor: ”Mångkultur måste stoppas som politiskt projekt”

Ebba Busch Thor efter en presskonferens i Almedalen
Ebba Busch Thor närmar sig SD,
Foto: LISA MATTISSON
KD:s partiledare möts nu av tung intern kritik. Bland annat från KD-ledamoten Lars Thunberg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
I tisdags träffade Ebba Busch Thor Jimmie Åkesson för en lunch.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch dödförklarar mångkulturen som ”politiskt projekt”.

Med det tar KD-ledaren ett aktivt steg närmre SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Samtidigt höjs flera röster om internt missnöje inom KD efter mötet mellan de två partiledarna.

Under lördagen tycks KD-ledaren ha tagit ett aktivt steg för att närma sig det nya samarbetet med Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson. 

På Kristdemokraternas dag i Almedalen dödförklarar Ebba Busch Thor mångkulturen som ett politiskt projekt.

– Det måste stoppas, säger Ebba Busch Thor till Expressen på väg till en utfrågning hos Sveriges Radio.

Under intervjun i Sveriges Radio fick hon frågor om sitt lunchmöte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Partiledarna möttes under tisdagen vid riksdagshuset i Stockholm för att diskutera sjukvård, energipolitik och migration. 

Men när Ebba Busch Thor frågades om mötet blev stämningen snabbt irriterad. KD-ledaren ville inte svara på hur hon ser på SD.

– Nu håller vi på med en intervju här och inte politisk teater, säger hon i Sveriges Radio.

Hon ville inte redogöra för vad exakt som sades under lunchen med Åkesson – utan svarade i stället:

– Om jag inte äter så kommer jag att dö.

”Alliansen kommer inte återuppstå”

I Omnis politikpodd ”Regeringen framför allt” lyfter Ebba Busch Thor att hon inte tror att alliansen kommer att återuppstå på nationell nivå och bli som den tidigare har varit.

– På nationell nivå ser jag inte att Allianssamarbetet kan återuppstå på det sätt som fanns förut, jag ser inte att man kan återfå det förtroendet hos väljarna, säger KD-ledaren till Omni.

Samtidigt uppger Ebba Busch Thor att hon är beredd att förhandla och söka stöd hos Sverigedemokrater framöver. 

– Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, jag är beredd att sitta ner och samtala och förhandla med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor till Omni.

KD-ledaren skriver i ett inlägg på Facebook att det ”i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande.”

SD:s vice gruppledare: Stort symbolvärde

Även Sverigedemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, ser goda förutsättningar för ett samarbete mellan partierna:

– Förhoppningsvis kommer vi gå ut ur en förhandling med en gemensam ståndpunkt som får lite större tyngd i riksdagen än om vi gör det var för sig, säger han.

Henrik Vinge (SD), ser det nya utspelet som ett viktigt ställningstagande av KD-ledaren. Han öppnar samtal med Kristdemokraterna med öppna armar.

– Det finns ett stort symbolvärde i att två partiledare träffas så här. Det signalerar något till respektive partier att vi hoppas att kunna nå samsyn i många frågor.

Också Busch Thors uttalande om att mångkultur måste stoppas som politiskt projekt, ser han som ett närmande mot SD:s politik.

– Det är på tiden. Mångkulturalismen har varit fruktansvärt misslyckande för Sverige. Det är på tiden att man identifierar problemet och jag hoppas att man kommer vilja ta ytterligare några steg i den riktningen så att man också är beredd att införa en riktigt restriktiv invandringspolitik, säger Vinge och fortsätter:

– Den mångkulturella idén är idén om segregation, om att människor ska vara olika, men vår idé är att den som kommer till Sverige ska anpassa sig till Sverige och bli svensk.

Vice gruppledaren är med detta optimistisk till ett bredare samarbete i riksdagen.

– Jag tror att Ebba Bush Thor är den första i en rad partiledare som kommer vilja träffa oss. På sikt tror jag vi kommer sitta och förhandla med de flesta partierna i riksdagen, säger Sverigedemokraternas vice gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge.

Men Ebba Bush Thor är kritisk till Jimmie Åkessons idé om ett konservativt block där SD, KD och M skulle ingå. Det eftersom hon aldrig har hört SD-ledaren beskriva sitt parti som klassiskt konservativt.

– Jag ser det snarare som att blocken har upplösts i Sverige, säger Ebba Busch Thor till omni.

”Man är farligt nära gränsen”

Efter mötet med Jimmie Åkesson gick Ebba Busch Thor ut på sin Facebook och beskrev det som lyckat:

Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”.

Men samtidigt växer det missnöjet mot Ebba Busch Thors samarbete med Jimmie Åkesson inom Kristdemokraterna.

Lars Thunberg är kommunalråd i Helsingborg och ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse. Han motsatte sig partiets öppnande mot att samtala med SD i våras, men har sedan dess accepterat partiets beslut.

Samtidigt är han kritisk till ett samarbete när det gäller vissa frågor, skriver Aftonbladet.

– Det är viktigt att gränsen går vid frågor som handlar om människosyn, om alla människors lika värde. Man är farligt nära gränsen när man lyfter in migrationspolitiken i den diskussionen. Jag hade gärna sett att man inte lyft in den frågan i de här samtalen, säger Lars Thunberg till Aftonbladet.

Även Bechet Barsom, kommunalpolitiker i Örebro och ledamot i partistyrelsen röstade emot ett samarbete med SD. Likt Lars Thunberg motsätter han sig samtal med SD gällande migrationsfrågan.

– SD:s syn på invandring är ju känd. Där finns ingen plats för den medmänsklighet som Kristdemokraterna har stått för i alla tider, säger Bechet Barsom till Aftonbladet.

Ebba Busch Thor om mötet: ”rimligt”

Flera andra politiker, däribland tidigare KD-ledaren Alf Svensson har kritiserat mötet.

– Det är en självklarhet att man ska kunna samtala men man ska inte förhandla, sa han till DN under torsdagen.

C-ledaren Annie Lööf uttalade sig på Twitter om mötet och kallade det ”beklagligt”. Tillsammans med L-ledaren Nyamko Sabuni krävde hon att Ebba Busch Thor gjorde ett val om hon ville samarbeta med dem eller med SD.

Men KD-ledaren har slagit tillbaka mot kritiken. 

– Jag tycker väl att det är rimligt att två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sveriges högsta beslutande församling ska kunna äta lunch tillsammans och föra en diskussion, sa Ebba Busch Thor under torsdagen. 

SD:s Henrik Vinge om partiets framtida samarbeten.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har inte velat kommentera de senaste uttalandena. Expressen har även sökt Moderaterna och Liberalerna för en kommentar, men de har inte återkommit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.