Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björklund vill satsa på lärlingssystemet

Björklund meddelade på en pressträff på fredagsförmiddagen att han vill ta lärlingssystemet ett steg längre.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Jan Björklund vill ta lärlingssystemet ett steg längre.

Gymnasieelever ska kunna bli anställda som lärlingar under sin studietid och få lön.

Arbetsgivare som anställer en gymnasielärling ska få 80 procent av lönen betald.

– Lägger vi upp det på det här sättet blir vår yrkesutbildning mycket mer lik det man har i andra europeiska länder och där har man lägre ungdomsarbetslöshet, säger FP-ledaren på en pressträff i Visby.

I dag är det Folkpartiets dag i Almedalen. FP-ledaren Jan Björklund presenterade på förmiddagen ett förslag om att ta systemet med lärlingssystem på gymnasiet ett steg längre. Det finns redan ett lärlingssystem i dag, där eleverna gör en del av utbildningen på en arbetsplats. Men det är ingen anställning och de får ingen lön. Det vill Folkpartiet ändra på.

– För yrkeseleverna i gymnasieskolan ska en stor del av utbildningen äga rum på en arbetsplats i stället för som i dag i skolans lokaler. Och då ska eleven också kunna vara anställd under den tiden i form av lärlingsanställningar, säger Jan Björklund på en pressträff i Visby.

Staten står för 80 procent

För att arbetsgivarna ska lockas att anställa lärlingar som går yrkesutbildningar på gymnasiet står staten för 80 procent av lönekostnaden. Tanken är att lärlingsanställningen sedan ska leda till ett riktigt jobb när eleven gått ut gymnasiet.

– Det går inte att tvinga fram att företag ska anställa personer, men erfarenheten från resten av Europa är att det här leder ofta till riktiga jobb, säger Björklund.

På pressträffen lyfte han fram ett exempel. En bygglärling som jobbar hälften av studietiden enligt kollektivavtalsenligt lärlingslön kommer få 5 250 kronor i månaden med Björklunds lärlingssystem 2.0.

– Det kanske ni tycker är en låg lön, men för en 17-åring är det en hög lön, säger Björklund.

"Lägst arbetslöshet - har lärlingssystem"

I Tyskland och Österrike, som har väldigt låg ungdomsarbetslöshet jämfört med andra europeiska länder, finns det redan utbyggda lärlingssystem. Det är dessa som FP-ledaren har sneglat på.

– Vi har studerat ett antal jämförbara länder i Europa. De som har lägst arbetslöshet har lärlingssystem, till exempel Tyskland och Nederländerna, säger Jan Björklund.

Reformen kommer kosta cirka 2-3 miljarder per år, men enligt FP-ledaren kommer det att betala sig genom lägre arbetslöshet.

– I andra änden får vi en lägre ungdomsarbetslöshet, säger Björklund.

Målet är att hälften av Sveriges cirka 50 000 yrkeselever ska finnas på en lärlingsutbildning år 2020. I dag går drygt 6000 elever i lärlingsutbildning enligt det rådande systemet.

 

Har Björklund rätt? Diskutera!

Mamman dödade Theo – sedan tog hon sitt liv

Pappa Mattias möttes av en lapp på dörren: ”Gå inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.