Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström kritiseras för aktieköp i krisbolag

Tobias Billström kritiseras hårt för sitt köp av aktier Northland.
Foto: Gunnar Seijbold

Migrationsminister Tobias Billström (M) har hamnat i blåsväder. 

Enligt TV4 Nyheterna har ministern köpt aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland - samtidigt som staten via LKAB gick in och stöttade bolaget. 

Ministern försvarar aktieköpet. 

– Jag har inte som avsikt att spekulera i bolaget utan att ligga kvar med innehavet framöver, säger Billström till TV4

Migrationsminister Tobias Billström har enligt TV4 Nyheterna registrerat att han har 33 000 aktier i det krisdabbade gruvbolaget Northland Resources. Men själv säger han till tv-kanalen att han snarare har köpt lite mer än det dubbla - 67 000 aktier. I början av året utökade han sitt aktieinnehav i Northland - samtidigt som bolaget drabbades av en rejäl ekonomisk kris. 

”En klar insiderproblematik”

Då sattes en räddningsaktion in där bland annat statligt ägda LKAB gick in med kapital i Northland. Aktiespararna är kritiska till att Billström äger aktier i Northland, samtidigt som staten har gått in med pengar.  

– Jag ser en klar insiderproblematik, säger Albin Rännar på Aktiespararna till TV4 Nyheterna.

Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson, Kent Persson, är även han kritisk till agerandet.

– Det här kräver en förklaring, annars kan inte jag se att det finns möjlighet för honom att sitta kvar, säger han till Expressen.se.

Bodström vill ha utredning

Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk justitieminister, tycker att det är "obegripligt" och "otroligt olämpligt" att som minister köpa aktier.

– Frågan är om han påverkats av information som funnits på regeringskansliet. Krisdrabbade branscher har ofta ett utbyte med regeringen. Det vet jag som har suttit i regeringen, säger Bodström till Expressen.se.

– Jag tycker att det här är så pass allvarligt att det bör utredas om det är insiderbrott.

Sverigedemokraterna förutsätter att Tobias Billström följt regelverken.

– Vi har ingen anledning att misstro det i nuläget, säger Sven-Olof Sällström (SD).

Miljöpartiet vill i nuläget inte ge några kommentarer om nyheten.

"Inte avsikt att spekulera"

Billström försvarar dock sina aktier i gruvbolaget. 

Ser du inga problem med att ett statsråd går in och placerar och spekulerar hur det ska gå för ett litet bolag som staten är med och räddar?

– Det finns säkert sådana situationer. Men det här är inte ett sådan av den enkla anledningen att jag inte har för avsikt att spekulera i bolaget utan ligga kvar med innehavet framöver, säger Tobias Billström till TV4 Nyheterna.

Vid 19-tiden, då nyheten sändes, gjorde migrationsministern en snabb sorti från en restaurang i Visby.

– Ett statsråds kalender kan ändras ganska snabbt, säger Bodil Sidén, Billströms pressassistent som var med på middagen, till Expressen.se.

Vad var det som dök upp vid den tiden?

– Det kan jag inte kommentera.

Aktieinnehavet anmält till regeringskansliet

– Det finns ingen jävproblematik eftersom aktieinnehavet är tydligt anmält till regeringskansliets jurister och de sköter det här enligt konstens regler och så har även skett i det här fallet, säger Linda Norberg, Billströms pressekreterare, till Expressen.se. 

Juristerna ser till så att statsråden inte deltar i beslut som skulle kunna vara en jävssituation. Regeringen har inte fattat något beslut om företagen.

Värdet på de 67 000 aktier som Tobias Billström uppger att han innehar är i dag cirka 30 000 svenska kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.