Bevisen: SD köpte propaganda för 30 000

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna köpte "journalistik" av sajten Nyheter Idag.
Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I
"Jag tänker inte jobba gratis. Om SD vänder sig till mig och vill köpa bilder eller arbete, gräva fram nånting, så gör jag det", säger Chang Frick på Nyheter Idag
Foto: Sven Lindwall
En av artiklarna på sajten Nyheter Idag om konflikten inom SDU.

Sverigedemokraternas partiledning köpte "journalistik" under kampen mot den uteslutningshotade SDU-ledningen.

Expressen kan nu avslöja hur SD betalade sajten Nyheter Idag 30 000 kronor - samtidigt som sajten användes som slagträ mot partikamraterna som utmanade ledningen.

– Jag tänker inte jobba gratis. Om SD vänder sig till mig och vill köpa bilder eller arbete, gräva fram nånting, så gör jag det, säger Chang Frick på Nyheter Idag.

På torsdag samlas Sverigedemokraterna i Visby för partiets dag under Almedalsveckan. För ett år sedan hade partiet precis upplevt en av sina mest infekterade strider när partiledningen sparkat ut ledningen för ungdomsförbundet SDU - däribland ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne.

Uteslutningscirkusen drog i gång efter att Hahne utmanat - och vunnit över - partiledningens kandidat till ordförandeposten för det viktiga distriktet SD Stockholms stad, Maria Danielsson.

Under uteslutningsstriden publicerade sajten Nyheter Idag, som drivs av den tidigare sverigedemokraten Chang Frick, flera artiklar som skulle visa på kopplingar mellan SDU:arna och den så kallade identitära rörelsen. Den identitära rörelsen har beskrivits av Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, som "neofascistisk" och kopplingarna blev en viktig del i uteslutningsargumentationen från partiledningen.

Lång artikel om identitärer

I mitten av mars förra året, knappt två veckor efter att Hahne vunnit ordförandeomröstningen i SD Stockholms stad, publicerade Nyheter Idag en lång artikel om identitärer runt sajterna Motpol och Fria Tider. Artikeln tog också upp konflikten mellan SD-ledningen och SDU, och ungdomsförbundets kopplingar till identitärerna. Artikeln avslutades:

"Flera bedömare, såväl inom partiet som utanför, menar att SDU-topparnas linje på sikt skulle kunna kapa partiet och leda det in i en mer radikal inriktning, inte helt olika det numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna. Det är denna utveckling som partiledningen vill bromsa varför frågan om organisationer som identitärerna och sajten Motpol kommit att bli en växande konfliktyta."

Expressen kan nu avslöja att en vecka efter att artikeln publicerades så skickade Chang Frick, via bolaget Smalben Produktion, en faktura till Mattias Karlssons presskontakt Henrik Vinge. I mejlet med fakturan skrev Frick:

Chang Fricks mejl till SD

"Yo! Kan du ordna så den blir betald så snart som möjligt? Då kan jag köpa dator och lite så, vore helt jävla guld isåfall :-)"

SD reagerade på formulering

På fakturan stod "Research ´identitärer´ Journalistisk arbete enligt ök" och summan låg på 30 000 kronor, exklusive moms. Vinge reagerade på formuleringen på fakturan. Han svarade Frick "Ja, men skriv inte ´identitärer´. Skriv bara ´Journalistiskt arbete enl ök´", varpå Frick skickade en ny faktura enligt Vinges instruktioner.

SD:s svar

LÄS ÄVEN: SD-toppar vill sparka ut varandra


Några dagar efter fakturan skickade SD-toppen Mattias Karlsson över en 28-sidig text som han skrivit om den identitära rörelsen till Chang Frick. Karlsson skrev i mejlet:

"Beklagar dröjsmålet. Som jag varnat för är dokumentet ofärdigt och ostrukturerat. Den första delen är ju inte direkt relevant heller utan härhör från en planerad artikel som aldrig blev riktigt färdig. Hoppas det kan vara till någon hjälp iaf." 

Chang Frick svarade:

"Lugnt! Fördelen är att jag kan dubbelkolla med det du hittat så jag inte missar något vettigt att ta med." 

Nyheter Idag följde också sedan upp artikeln om kopplingen mellan SDU och identitärerna med att publicera mejl som visade att Fredrik Hagberg, tongivande inom den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom, var stödmedlem i SDU - och att SDU-ledningen tolererade honom som det.

Faktura 1.

"Ingenting förvånar mig när det gäller Mattias Karlsson"

Kopplingen mellan SDU och Hagberg från Nordisk Ungdom, som i Nyheter Idag kopplats samman med den identitära rörelsen, ingick också i uteslutningsärendet mot SDU:arna.

Gustav Kasselstrand skriver nu i en kommentar till Expressen om kontakterna och fakturan mellan SD-ledningen och Nyheter Idag:

"Ingenting förvånar mig när det gäller Mattias Karlsson och hans metoder, men att beställa ´kartläggning´ av personliga motståndare på det här sättet ger ju i det närmaste bilden av en tilltagande paranoia."

Chang Frick på Nyheter Idag säger att jobbet han gjorde för SD handlade om att ta fram researchmaterial om identitärerna för att partiet skulle kunna visa upp det för medlemmarna.

– Jag kan inte se att det finns nåt hyckleri i det hela för jag är väldigt öppen med att jag granskar åt det hållet. Sen kan jag hjälpa andra med researcharbete. Jag tänker inte jobba gratis. Om SD vänder sig till mig och vill köpa bilder eller arbete, gräva fram nånting, så gör jag det. Jag kan göra det även åt andra partier eller organisationer så länge det är nåt som jag ändå jobbar med eller brukar granska eller lägger ned energi på, säger Frick och tillägger att ingen har betalat honom "en jävla spänn på grund av vad som står på Nyheter Idag".

Faktura 2.

"Var intresserade av att ta del av materialet"

Henrik Vinge säger om varför partiet anlitade Chang Frick under uteslutningsstriden mot SDU:

– Vi var intresserade av att ta del av en del material som han hade. Han hade jobbat ganska mycket med att undersöka och intervjua personer kring den här identitära rörelsen. I den vevan hade vi fått information om att de här personerna på olika sätt försökte skaffa sig plattformar i Sverigedemokraterna, influera personer, säger Vinge men tillägger att fakturan inte hade med det som publicerades på Nyheter Idag.

Mattias Karlsson säger nu till Expressen om fakturan:

– Chang Frick hade ett unikt... Han var en av få journalister som hade granskat just identitärerna och skrivit artiklar om dem tidigare och han hade också ett unikt bild-, film- och intervjumaterial med identitärer som vi var intresserade att ta del av. Jag tror att det var det som fakturan gällde.

Nyheter Idag publicerade flera artiklar om identitärerna och pekade på kopplingar till SDU-ledningen. Tycker du att Nyheter Idag gjorde ett bra jobb?

– Ja, jag minns inte exakt hur de där artiklarna såg ut men om det förekom kopplingar mellan antidemokratiska organisationer och deras sätt att försöka infiltrera en demokratisk rörelse, så tycker jag att det är bra att det kommer fram i ljuset, säger Karlsson.

SD:s dolda propaganda

* Den köpta journalistiken hos Nyheter Idag är inte enda gången som SD-ledningen sprider sin propaganda under annan flagg. Expressen kunde i höstas avslöja hur partiet registrerat flera Facebookgrupper - med namn som "Våldtäktskartan" och "Nu får det vara nog" - utan synlig koppling till partiet. På grupperna spreds hatsajtsartiklar och i kommentarerna återfanns uppmaningar till att döda människor.

* Expressen kunde också i höstas avslöja hur SD-toppen Mattias Karlsson vid flera tillfällen 2011 lät publicera texter på hatsajten Avpixlat men att han gjorde det utan att ange sitt namn som artikelförfattare. Karlsson förklarade sina anonyma artiklar med att han ansåg det vara "potentiellt problematiskt att figurera med mitt namn" på hatsajten.

* SD-toppen Mattias Karlsson avslöjades i våras, också den gången av Expressen, ha medverkat på den högerextrema sajten Motpol under antaget namn. Interna mejl visade hur Karlsson och den tidigare partihöjdaren Erik Almqvist, känd från järnrörsskandalen, lät sig intervjuas under pseudonymen Anders Lundgren. Karlsson hade också gång på gång tipsat partikamrater om "läsvärda" artiklar på sajten, som han offentligt brännmärkt som "neofascistisk".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.