Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen kommer Göran Hägglund med ett tungt utspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Äntligen kommer Göran Hägglund med ett tungt utspel.

Man kan till och med ana att det är ett utslag av medlidande med den stackars KD-ledaren från Fredrik Reinfeldt och de andra större i Alliansen.

Göran Hägglund har under året gjort ett antal försök att profilera sig. På kommundagarna i Helsingborg i början av året uppträdde han plötsligt närmast som EU-skeptiker, trots att partiet i folkomröstningen om Euron tillhörde de som trodde på EMU.

I senaste partiledardebatten försökte han plocka poäng på upploppen i Husby. Lite grand av krav på hårda tag. Men sånt går inte hem när riksdagens allra snällaste och mest sympatiska partiledare säger det. Till och med Jimmie Åkesson utbrast att Hägglund var så snäll och go att han fick lust att krama honom.

I veckan återkom KD-ledaren med ett skolutspel om att svenska skolbarn skulle åläggas att läsa de stora klassikerna. Ett krav som ingen partiledare ens borde behöva framföra. Det borde vara en självklarhet att en skola med minsta självaktning åstadkom detta. Men man kan ana att det inte sker, så det var ju inget fel att påpeka det. Men det är inget som förvandlar ett parti från ett 3,9 procentsparti till ett 4,1 procentsparti.

Men när han nu enligt Expressens källor i morgon kräver ett femte jobbskatteavdrag är det ett utspel av en helt annan politisk magnitud. Det är en fråga som berör praktiskt taget varje svensk. I varje fall alla som arbetar. Det är naturligtvis inte lika centralt som när KD inför valet 2006, banade väg för maktskiftet genom sin kamp mot fastighetsskatten. Men Hägglund placerar ändå partiet mitt i politikens centrum.

Det skulle inte komma som någon överraskning om alliansen gör sänkt skatt för alla löntagare till sitt trumfkort i höstens budget. Men det är en viktig signal att Göran Hägglund är först med att tala klarspråk. Rimligen är det okejat av statsministern. Det är därmed en signal att Reinfeldt vill hjälpa Kristdemokraterna.

Det är också ett tecken på att Hägglund vill ägna sig också åt tunga politiska utspel. Inte bara desperata initiativ i politikens marginal.

Att det sen är kontroversiellt. S kommer att säga att regeringen vill sänka skatten med lånade pengar, spelar mindre roll. Socialdemokraterna kommer att acceptera jobbskatteavdraget så fort som det införts. S vågar inte gå emot standardökningar för vanliga löntagargrupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.