Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs tal stördes av nazister

Annie Lööf avbröts av nazister under inledningen av sitt tal.
Foto: Lisa Mattisson EXP
”Vi ska aldrig låta dem lyckas. Det finns inget annat alternativ. Vi måste vinna kampen om värderingarna”, säger Annie Lööf i sitt tal.
Foto: Lisa Mattisson EXP

Annie Lööf avbröts av nazister under sitt Almedalstal.

Centerledaren, som själv blivit utsatt för NMR, manade till motstånd.

– Anständigheten kräver att vi står upp, att vi säger ifrån: Nu räcker det!, sa Lööf under sitt tal.

Annie Lööf berättade för Expressen under onsdagen att hon inte är rädd – trots att hon själv blivit utsatt för nazister, bland annat när hon signerade sin bok i en bokhandel i Falun för drygt två veckor sedan. Hon tillade att hon trodde att nazisterna nog skulle försöka störa hennes Almedalstal.

Det dröjde inte många minuter av hennes tal innan hon blev sannspådd. När skrän bröt ut i delar av publiken sa hon:

– Det är nazister som skriker nu. Vi kan väl lyssna på dem, sa Lööf och väntade.

Nazister försökte avbryta Annie Lööfs tal i Almedalen.

Då teg nazisterna.

– Ingen ska få skrämma oss till tystnad. Inte mig, inte någon.

”Mot hatet ska vi stå tillsammans”

Annie Lööf fortsatte sedan:

– Vi ska aldrig låta dem lyckas. Det finns inget annat alternativ. Vi måste vinna kampen om värderingarna. Det handlar om vilket land Sverige ska vara. Mot hatet måste vi stå tillsammans.


LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 


Annie Lööf målade upp bilden av hur auktoritära och nationalistiska krafter är starka i många europeiska länder men att det finns framgångar för liberalismen mot nationalismen ute i Europa.

– Liberala krafter har segrat över nationalisterna i Frankrike och i Nederländerna.

Annie Lööf markerade mot Löfven

Efter markeringarna mot nationalisterna och nazisterna gick Lööf över till polemik mot Stefan Löfven.

– Stefan Löfven säger att han vill göra valet till en folkomröstning om välfärden. Det är modigt av honom. Inte minst med tanke på Socialdemokraternas bristande resultat de senaste fyra åren, sa Lööf och pekade på ökande vårdköer.

Publiken skanderade ”Annie, Annie” och överröstade nazisterna som försökte störa Annie Lööfs tal.
Foto: LISA MATTISSON EXP
Publik vid Annie Lööfs tal i Almedalen.
Foto: LISA MATTISSON EXP
Foto: Lisa Mattisson exp
Foto: Lisa Mattisson EXP
Foto: LISA MATTISSON EXP

Lööf tog också upp jämställdheten:

– Vi är på väg mot en ny tid. En mer jämställd tid. Då knytblus är lika vanligt som slips på styrelsemötena. Men vi har mer kvar att göra. När det gäller makt och inflytande, när det kommer till att få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp, när det kommer till psykisk ohälsa, sa Lööf.

"Intensivt integrationsår"

Under dagen i Almedalen har Centerpartiet föreslagit ett så kallat ”intensivt integrationsår” som ska rikta sig till 50 000 nyanlända som är ”särskilt motiverade”. 

– Skillnaden på svensk arbetsmarknad i dag går inte mellan de som har hög eller låg lön. Den går mellan dem som har ett jobb och dem som inte har ett. Mellan den som är född i Sverige och någon som nyss kommit hit.

Integrationsåret ska bland annat innehålla yrkesinriktad svenskundervisning, obligatorisk samhällsorientering och praktik. Satsningen beräknas kosta 2,6 miljarder kronor, men de som genomgår året får också vara med och bekosta en del eftersom de ska leva på ett så kallat etableringslån, som består av en del lån och en del bidrag.

– Det ska vara ett intensivt år men leda till resultat, säger Lööf om ”integrationsåret”.

Maud Olofsson: ”Jag blev tårögd”

Tidigare Centerledaren Maud Olofsson var på plats vid Annie Lööfs tal. Hon berättade att hon blev rörd av Annie Lööfs tal.

– Jag tror att många som satt där kände ”det är på riktigt nu, de här vill försöka störa demokratin”. Jag blir tårögd när jag får vara med om det här. Vad blir det om vi låter det här fortgå? Jag tycker att hon hanterade det här mycket skickligt, säger Maud Olofsson.

Expressens kulturchef Karin Olsson sätter getingbetyg på Annie Lööfs tal

Jag är normalt sett inte så förtjust i Annie Lööfs talarstil som ofta går ut på att säga klyschor med stor emfas. Hon har också en tendens att bli allför närgånget detaljerad i beskrivningen av hemska saker. Men det kräver en särskild styrka att behålla fattningen när nazister inledningsvis stör talet så mycket, särskilt när man är utsatt för så mycket hat som Centerledaren är. Hon hanterar sabotaget briljant och publiken backar henne. Lööf har också denna kväll en avslappnad gestik och bra röstvariation. Tempot i talet är högt och vi hinner aldrig tröttna. 


Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.