Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf har lyft C – högsta nivån på tio år

Annie Lööfs Centerpartiet når sin högsta siffra på tio år enligt senaste mätningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
För Ebba Busch Thors KD ser det däremot mörkt ut.
Foto: Anna-Karin Nilsson

VISBY. Annie Lööf har lyft Centerpartiet till den högsta nivån på tio år.

Om det vore val i dag skulle partiet få 7,9 procent, visar Expressens och Demoskops julimätning.

– Bra opinionssiffror är glädjande, men det är ingenting jag firar. Det är i val det avgörs, säger partiledaren.

För Kristdemokraterna är läget samtidigt nattsvart.

I måndags var det Centerpartiets dag i Almedalen och Annie Lööf presenterade ett reformpaket som beräknas kosta 12 miljarder kronor och ge 45 000 nya jobb.

I dag visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för juli att hon är sommarens stora vinnare bland partiledarna.

– Centerpartiet har gjort opinionsframgångar genom en mycket tydlig marknadsliberalt grundad opposition mot den skärpta migrationspolitiken. Även om en majoritet av väljarna stöder skärpningarna finns ändå en betydande minoritet som motsätter sig den och som låter frågan påverka sitt partival. Här ser Centerpartiet ut att kunna fånga väljare, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Centerpartiet ökar med en procentenhet jämfört med juni och skulle om det vore val i dag få 7,9 procent.

– Det här ser jag som ett resultat av att vi så tydligt prioriterat förslag för att få fler personer i arbete och för att förbättra integrationen. Alla jobb behövs i Sverige och det är glädjande att vårt tydliga arbete för fler jobb välkomnas av väljarna, konstaterar Annie Lööf.

"Klart man blir glad"

Samtidigt säger hon att det är på valdagen det avgörs.

– Men det är klart att man blir glad av fina siffror.

Enligt Annie Lööf är det just nu väldigt god stämning i Centerpartiet.

– Det motiverar våra medlemmar att vara ute och tala om våra förslag. Inte minst diskussionen om hur de nyanlända människor som i dag står utanför svensk arbetsmarknad ska få möjlighet att göra rätt för sig har engagerat väldigt många Centerpartister.


LÄS MER: K-G Bergström: Besvärande luckor i Lövins kunskaper


Centerledaren hävdar samtidigt att det i dag finns en väldigt tydlig konflikt mellan Centerpartiet å ena sidan, och Socialdemokraterna och LO å den andra, kring hur integrationen ska förbättras.

– Centerpartiets tydlighet kring att vår viktigaste prioritering är att alla jobb behövs har provocerat en reformtrött socialdemokrati, men har uppenbarligen välkomnats av väljarna.

– Bra opinionssiffror är glädjande, men det är ingenting jag firar. Det är i val det avgörs vilket inflytande Centerpartiet kommer ha över svensk politik och det krävs att vi målmedvetet fortsätter att vara tydliga i de frågor vi ser som avgörande för Sverige.

M står kvar

Liberalerna ökar något till 5,7 procent och Moderaterna ligger kvar på samma siffra som i juni, 24,7 procent.

– Genom sin omkastade migrationspolitik har Moderaterna lyckats stoppa de stora väljarförlusterna till Sverigedemokraterna. I första hand bland de äldre har partiet lyckats återfå förlorade väljare. Men nu tycks det plana ut, och det blir förmodligen gradvis svårare att återerövra fler av de som tappats, säger Peter Santesson på Demoskop.

För Kristdemokraterna ser det fortsatt nattsvart ut.

Kristdemokraterna skulle med god marginal åka ur riksdagen om det vore val i dag. Enligt Demoskop har Ebba Busch Thor bara stöd av 3,3 procent av väljarna.

De rödgröna partierna samlar i dag 38,3 procent och allianspartierna 41,7 procent.

Sverigedemokraterna får i mätningen 16,8 procent – en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

– Sverigedemokraterna planade ut i opinionen och började till och med backa under en period då deras kärnfråga legat överst på dagordningen. Socialdemokraternas och kanske i synnerhet Moderaternas nya sätt att ta i migrationsfrågan gör det svårt för Sverigedemokraterna att fylla samma politiska lucka som tidigare, konstaterar Peter Santesson.

Partisekreterarna kommenterar

Carin Jämtin, partisekreterare (S):

"Vi ser en ganska stillastående opinion just nu. Olika mätningar visar olika siffror, och vi har ökat sedan årskiftet. De borgerliga har problem. Normalt sett brukar oppositionen ha bättre siffror så här i mitten av mandatperioden och Kd verkar ha parkerat sig under spärren vilket lär leda till ett ifrågasättande av Ebba Bush Thor inom inte allt för lång tid."

Amanda Lind, partisekreterare (MP):

"Siffrorna förändras hela tiden och det är vanligt att regeringspartier ligger lite lägre än valresultatet i mitten av en mandatperiod. Men vi ser nu resultat av att regeringen har bytt inriktning på svensk politik, från skattesänkningar till investeringar i hållbart samhällsbygge. Arbetslösheten minskar, det byggs mer bostäder och satsas på biogas, elfordon och förnybart i hela landet."

Aron Etzler, partisekreterare (V):

"Folk gillar Vänsterpartiet för att vi är de som kämpar för att välfärden fungerar för alla. Det är därför vi efter valet fått ökat stöd. Partier växer när de är nyttiga - motsatsen kan vi se hos Kristdemokraterna. Nu måste vi se till att bördorna fördelas jämnt. Det blir ett spännande jobb, där jag tror att vi kommer få många, många med oss."

Tomas Tobé, partisekreterare (M):

"Det är glädjande att Moderaterna ligger över vårt valresultat och att alliansen ökar. Det finns väldigt lite som talar för Stefan Löfven som naturlig regeringsbildare efter nästa val. Anna Kinberg Batra kommer fortsätta utveckla vår plan för ett starkare Sverige.

Michael Arthursson, partisekreterare (C):

"Vi känner starkt stöd för vårt budskap om att alla jobb behövs för att hindra en tudelning av Sverige. Annie Lööfs ansvarsfulla ledarskap har mycket stor betydelse. Tyvärr saknar båda regeringspartierna S och MP tydlighet och ledarskap. Vi lever i en svår tid, och Sverige behöver mer mod och större handlingskraft för att genomföra nödvändiga reformer."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD):

"Det är motigt för oss i opinionen. Vi känner ändå tillförsikt. Våra integrationsförslag som innebär SFI, samhällsorientering och arbete från dag ett tror jag uppskattas av väljarna. Lägg därtill vår familjepolitik så har vi en bra grund framåt. Det är också glädjande att Alliansen stärks."

Maria Arnholm, partisekreterare (M):

"I en värld där Storbritannien lämnat EU, populismen växer och där spänningarna ökar behövs en tydlig liberal röst. Vi fortsätter att presentera liberala lösningar på de utmaningar Sverige står inför."

Richard Jomshof, partisekreterare (SD):

"Sverigedemokraterna verkar ha stabiliserat sig på ett snittresultat på runt 19 procent i opinionen, vilket naturligtvis är glädjande. Vad gäller den enskilda mätningen verkar det som att det råder stiltje i opinionen just nu. I övrigt fortsätter Sverigedemokraternas arbete med att bredda och fördjupa den egna politiken fortsätter."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.