Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borgs personliga avslöjande: Ofrivillig minister

Anders Borg och Dan Sehlberg om det nya fastighetsbolaget Selhall
Anders Borg har skrivit en bok om tiden som finansminister.
Foto: SVEN LINDWALL
Den personliga boken ”Finansministern” handlar bland annat om finanskrisen, Nya Moderaterna och alliansens valförlust.
Foto: SVEN LINDWALL
Anders Borgs bok kommer bland annat att handla om samarbetet med Fredrik Reinfeldt.

VISBY. Tidigare finansministern Anders Borg, 51, blir författare i höst. 

Då ger han ut den personliga boken ”Finansministern” om bland annat finanskrisen, Nya Moderaterna, samarbetet med Fredrik Reinfeldt – och alliansens valförlust.

– Jag var den ofrivillige finansministern, säger han själv i en stor intervju för Expressen – där han också hyllar morgondagens Almedalentalare Nyamko Sabuni. 

Statsministerns sommarresidens i Harpsund, den 24 augusti 2007:

Anders Borg har just avslutat budgetförhandlingarna och inser att en tuff höst väntar. Två lunginflammationer under sommaren har tagit på krafterna. 

Där och då fimpar han sin sista cigarett. 

Ungefär så inleds den förra finansministerns bok, som ges ut i början av november. 

Än så länge finns bara ett synopsis.

– Jag ägnar sommaren åt att skriva och lämnar manuset den 15 augusti, berättar Anders Borg. Boken ges ut på förlaget Mondial och kommer i början av november. 

Det blir en personlig berättelse med tre underrubriker. 

De lurade journalisterna i Almedalen

Den svenska finanskrisen och kollapsen för den stora amerikanska investmentbanken Lehman Brothers får stort utrymme. Liksom förnyelsen av Moderaterna.

– Jag berättar bland annat om hur vi hyrde ett helt våningsplan på Strandgatan här i Visby under Almedalsveckan och samlade hela partiet – samtidigt som journalisterna stod utanför och inte visste någonting. 

Anders Borg, som 2011 utsågs till EU:s främste finansminister av prestigetidningen Financial Times, säger i dag att han egentligen aldrig ville bli finansminister. 

– Jag hade aldrig tänkt mig det. Jag var den ofrivillige finansministern. 

Niklas Svensson intervjuar Anders Borg om hans nya bok.
Foto: SVEN LINDWALL

Samtidigt hyllar han den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som ”stod pall för trycket” när starka krafter i partiet försökte motarbeta duon i förändringsarbetet som ledde fram till Nya Moderaterna. 

Självkritisk om migrationspolitiken

Den tredje delen av boken ägnas åt tiden mellan 2010 och 2014 – och en hel del självkritik. 

– Vi tappade tempo och det saknades vilja och mod för fortsatta reformer. Vi var dessutom för sena på bollen i migrationskrisen, och det var fel att göra upp med Miljöpartiet – ett stort misstag i det läget, säger han i dag. 

Precis som Fredrik Reinfeldt valde Anders Borg att kasta in handduken och lämna politiken efter valförlusten. 

– Men hade vi vunnit hade jag nog suttit kvar ett par år till, säger han. 

Inför arbetet med den egna boken har han läst Fredrik Reinfeldts, Maud Olofssons och Lars Leijonborgs böcker. 

– Min bok blir mer personlig, säger han. 

När Expressen möter den tidigare finansministern på Wisby Hotel hyllar han sin tidigare ministerkollega och nyblivna L-partiledaren Nyamko Sabuni. 

– Hon är en av de bästa ministrar jag har samarbetat med. Hon är en riktig människa, man kan lita på henne och hon är väldigt bra att ha att göra med. Det är en stark person som både är och bär ett väldigt starkt budskap. Jag har väldigt stor respekt för henne. 

Anders Borg hyllar Nyamko Sabuni.
Foto: SVEN LINDWALL

Hon var ett bättre val än Erik Ullenhag?

– Jag har jobbat med Erik också och tycker mycket om honom, men Nyamko betraktar jag som en personlig vän. Hon är verkligen en person som jag har förtroende och respekt för. 

Anders Borg gifte sig i höstas med artisten och företagaren Dominika Peczynski, men det privata behåller han för sig själv. 

– Jag är lite för ung för den typen av memoarer. 

Anders Borg har i dag en rad styrelseuppdrag och arbetar med allt från techbolag och investeringar i Öst- och Centraleuropa till filmproduktion i Norden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.