Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borg: ”Vi får vara lite sansade”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anders Borg i em intervju med Expressen TV under Almedalen.
Foto: Expressen TV

Stigande priser och en hög inflation oroar svenska hushåll.

Den tidigare finansministern Anders Borg vill dock se en mer sansad inställning.

– Det kan bli riktig lågkonjunktur men jag tycker man ska vara försiktig med att utropa saker innan man är säker för då skadar man ekonomin rätt mycket, säger Anders Borg under Almedalen.

Stigande räntor, energi- och drivmedelspriser och en skakig börs har lämnat svenska hushåll i ett nytt ekonomiskt läge. Förra veckan höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter – den högsta på 22 år – och Konjunkturinstitutet spår en lågkonjunktur på ingång.

Den tidigare finansministern Anders Borg gästade under tisdagen Expressens livesändning från Almedalen – och manade till lite lugn.

”Närmast helt orealistiskt”

– Jag tycker att man ska vara lite sansad. Vi går in mot en period i Sverige, Europa och USA som blir väsentligt lugnare, säger han i en intervju med Expressens Viktor Barth-Kron.

Han tror som många andra att styrräntan kommer ligga på runt två procent i slutet på året.

– Då läser man i tidningarna att hushållen kommer ha en ränta på fem-sex procent. Det är närmast helt orealistiskt, säger han och tror i stället på boräntor på maximalt tre procent.

För hushåll som är oroliga för ekonomin är det jobb och utbildning som är viktigast, menar Borg.

– För en vanlig svensk familj är det mest avgörande att man är i arbete och behåller det så långt det går.

– Jag har inga geniala råd alls, man ska vara sparsam och inte åka på fler semesterresor än man har råd med. Då brukar det gå bra för svenska hushåll.

Se Expressens sändningar från Almedalen här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.