Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansens värsta
kris någonsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen i går lät han segerviss och sa att det inte finns något alternativ än regeringsalliansen. Men Demoskops opinionssiffror visar något annat.
Foto: Cornelia Nordström

VISBY. Krisen för alliansen är värre än någonsin.

Det gemensamma stödet har inte varit så lågt på över 20 år.

Samtidigt får de rödgröna partierna egen majoritet för andra mätningen i rad.

- Det är en väldigt tydlig signal om att många är trötta på alliansregeringen och deras politik, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Riksdagsvalet nästa år närmar sig med stormsteg. När statsminister Fredrik Reinfeldt äntrade Almedalsscenen i går lät han segerviss och talade om att det inte finns något alternativ förutom hans regeringsallians.

Men opinionen talar ett annat språk.

Det gemensamma stödet för allianspartierna har inte varit så lågt på över 20 år: 37,1 procent.

- Det är mer än ett år kvar till valet och möjligtvis ger denna mätning en fingervisning om vad väljarna tycker just nu. Men val avgörs i valrörelsen, ofta så sent som på valdagen, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Om den senaste väljarbarometern från Demoskop skulle stå sig till nästa val skulle Fredrik Reinfeldt inte bara förlora valet - de tre rödgröna partierna skulle också få en egen majoritet: 50,4 procent.

- Det är en väldigt tydlig signal om att många är trötta på alliansregeringen och deras politik. Det ger framföra allt en känsla av ödmjukhet inför att det ska finnas ett bra alternativ för människor att rösta på i nästa val, säger Anders Wallner.

"Säsong för spekulationer"

Under sitt tal i Almedalen raljerade Fredrik Reinfeldt över vilka alternativ som finns i svensk politik och de opinionsmätningar som blir en större och större huvudvärk för Moderaterna och de andra allianspartierna.

- Det är nu högsäsong för spekulationen "Vem försvinner", det låter som en TV4-satsning, sade han och fortsatte:

- Det är ungefär vid den här tiden före ett val som alla säger "nu försvinner" om inte alla partier, så åtminstone rätt många.

Men skratten han drog ned från publiken skulle kunna fastna i halsen. Sedan december 2010 har Kristdemokraterna bara varit över riksdagsspärren två gånger. För Centerpartiet är det inte fullt lika illa, men under det senaste året har de varit under spärren fler gånger än inte.

- Eftersom alla partier i alliansen inte ens är över spärren skulle jag vilja påstå att inte han heller har något alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Och när Jonas Sjöstedt intar scenen i kväll gör han det med nya positiva siffror. Hans parti går upp med 1,4 procent enheter och landar på 7,8 procent.

Ännu inget besked till V

- Det går bättre för oss nu än vad det gjort på tio år, säger han och fortsätter:

- Svenska folket är väldigt tydliga med att man inte tror på en ny borgerlig regering. Folk säger till oss att de vill rösta på oss för att de vill se en rödgrön regering.

Men precis som Fredrik Reinfeldt påpekar finns det ännu inget tydligt rödgrönt alternativ. Varken Stefan Löfven eller Miljöpartiet har lämnat besked om de vill regera med Vänsterpartiet.

Aron Etzler tror att det i Miljöpartiets fall kan handla om positionering.

- Jag kan bara spekulera men jag tror att en del Miljöpartister vill ha sossarna för sig själva, det handlar om inflytande. Andra menar nog att valrörelsen 2010 var misslyckad, säger han och slår fast att det nu är dags för S och MP att ge besked.

- Vi tycker att det finns skäl att de ämnar besked före valet, säger han.

Den största vinnaren är kanske ändå Sverigedemokraterna. De ökar med 2 procentenheter och samlar nu 11,6 procent av väljarna, det största stödet någonsin i Demoskops mätningar.

- Ett viktigt mål inför 2014 är att bli tredje största parti och bibehålla vågmästarpositionen. Jag ser stora möjligheter att lyckas med detta, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas framgångar oroar Miljöpartiet, som nu vill bli ett ännu tydligare alternativ till Jimmie Åkessons politik.

"Någonting att ta på allvar"

- Det är någonting att ta på allvar för oss partier som står väldigt långt ifrån dem. För Miljöpartiets del handlar det om att ge alla de människor som inte tycker som Sverigedemokraterna ett tydligt alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.

Så gick undersökningen till

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Undersökningsperiod: 29 juni - 3 juli.

Metod: Telefonintervjuer.

Antal Svarande: 1 250.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd.

Partierna om nya siffrorna

KENT PERSSON

Partisekreterare, Moderaterna

– Vi ser fram emot en valrörelse där alla partier och regeringsalternativ granskas. Det är först då det blir tydligt att Sverige står inför ett vägval mellan vår arbetslinje vänsteroppositionens bidragslinje.


MICHAEL ARTHURSSON

Partisekreterare, Centerpartiet

– Vi har en utmaning både för alliansen och C. Jag är övertygad om att vi kan göra det men då krävs det att vi sätter fokus på vad som är skillnaden mellan oss och oppositionen. Vi kommer att visa på skillnaderna mellan vår jobblinje och oppositionens bidragslinje.


JIMMIE ÅKESSON

Partiledare, Sverigedemokraterna

– Min känsla är att vi varit duktiga de senaste månaderna i arbetet att bredda partiets politik. Vi har på kort tid presenterat ambitiösa satsningar såväl för landsbygd som för de offentliganställdas arbetsvillkor.

I övrigt stämmer det.


NINA LARSSON

Partisekreterare, Folkpartiet

– Det är en uppförsbacke för alliansen och det är vi alla medvetna om. Men vi lyckades vända på ett underläge förra mandatperioden och det kan ske stora förändringar på kort tid. Jag är optimistisk om att vi ska vända detta.


JOHAN INGERÖ

Presschef, Kristdemokraterna

– De flesta mätningar visar på motsatt trend just nu. Men oavsett om det går upp eller ner så är det valdagen som gäller.


ANDERS WALLNER

Partisekreterare, Miljöpartiet

– Det är en bra bit över valresultatet och vi ligger ganska stabilt kring nio procent. Det är väldigt skönt att vi har en sådan bra utgångspunkt inför valåret.


ARON ETZLER

Partisekreterare, Vänsterpartiet

– Vi är inte förvånade. Vi har haft två budskap under den här våren. Det ena är att vi måste få bort privata vinster i välfärden och att vi är det enda partiet som tydligt säger att vi vill ha en helt rödgrön regering.


CARIN JÄMTIN

Partisekreterare, Socialdemokraterna

– Det bekräftar en positiv trend för oss socialdemokrater. Men det är långt kvar till valet. Vi kommer fortsätta visa väljarna att vi har lösningar på de utmaningar Sverige står inför. Ett samhälle där alla kan känna trygghet och framtidstro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.