När Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen i går lät han segerviss och sa att det inte finns något alternativ än regeringsalliansen. Men Demoskops opinionssiffror visar något annat. Foto: Cornelia Nordström
När Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen i går lät han segerviss och sa att det inte finns något alternativ än regeringsalliansen. Men Demoskops opinionssiffror visar något annat. Foto: Cornelia Nordström

Alliansens värsta
kris någonsin

Publicerad

VISBY. Krisen för alliansen är värre än någonsin.

Det gemensamma stödet har inte varit så lågt på över 20 år.

Samtidigt får de rödgröna partierna egen majoritet för andra mätningen i rad.

- Det är en väldigt tydlig signal om att många är trötta på alliansregeringen och deras politik, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Riksdagsvalet nästa år närmar sig med stormsteg. När statsminister Fredrik Reinfeldt äntrade Almedalsscenen i går lät han segerviss och talade om att det inte finns något alternativ förutom hans regeringsallians.

Men opinionen talar ett annat språk.

Det gemensamma stödet för allianspartierna har inte varit så lågt på över 20 år: 37,1 procent.

- Det är mer än ett år kvar till valet och möjligtvis ger denna mätning en fingervisning om vad väljarna tycker just nu. Men val avgörs i valrörelsen, ofta så sent som på valdagen, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Om den senaste väljarbarometern från Demoskop skulle stå sig till nästa val skulle Fredrik Reinfeldt inte bara förlora valet - de tre rödgröna partierna skulle också få en egen majoritet: 50,4 procent.

- Det är en väldigt tydlig signal om att många är trötta på alliansregeringen och deras politik. Det ger framföra allt en känsla av ödmjukhet inför att det ska finnas ett bra alternativ för människor att rösta på i nästa val, säger Anders Wallner.

"Säsong för spekulationer"

Under sitt tal i Almedalen raljerade Fredrik Reinfeldt över vilka alternativ som finns i svensk politik och de opinionsmätningar som blir en större och större huvudvärk för Moderaterna och de andra allianspartierna.

- Det är nu högsäsong för spekulationen "Vem försvinner", det låter som en TV4-satsning, sade han och fortsatte:

- Det är ungefär vid den här tiden före ett val som alla säger "nu försvinner" om inte alla partier, så åtminstone rätt många.

Men skratten han drog ned från publiken skulle kunna fastna i halsen. Sedan december 2010 har Kristdemokraterna bara varit över riksdagsspärren två gånger. För Centerpartiet är det inte fullt lika illa, men under det senaste året har de varit under spärren fler gånger än inte.

- Eftersom alla partier i alliansen inte ens är över spärren skulle jag vilja påstå att inte han heller har något alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Och när Jonas Sjöstedt intar scenen i kväll gör han det med nya positiva siffror. Hans parti går upp med 1,4 procent enheter och landar på 7,8 procent.

Ännu inget besked till V

- Det går bättre för oss nu än vad det gjort på tio år, säger han och fortsätter:

- Svenska folket är väldigt tydliga med att man inte tror på en ny borgerlig regering. Folk säger till oss att de vill rösta på oss för att de vill se en rödgrön regering.

Men precis som Fredrik Reinfeldt påpekar finns det ännu inget tydligt rödgrönt alternativ. Varken Stefan Löfven eller Miljöpartiet har lämnat besked om de vill regera med Vänsterpartiet.

Aron Etzler tror att det i Miljöpartiets fall kan handla om positionering.

- Jag kan bara spekulera men jag tror att en del Miljöpartister vill ha sossarna för sig själva, det handlar om inflytande. Andra menar nog att valrörelsen 2010 var misslyckad, säger han och slår fast att det nu är dags för S och MP att ge besked.

- Vi tycker att det finns skäl att de ämnar besked före valet, säger han.

Den största vinnaren är kanske ändå Sverigedemokraterna. De ökar med 2 procentenheter och samlar nu 11,6 procent av väljarna, det största stödet någonsin i Demoskops mätningar.

- Ett viktigt mål inför 2014 är att bli tredje största parti och bibehålla vågmästarpositionen. Jag ser stora möjligheter att lyckas med detta, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas framgångar oroar Miljöpartiet, som nu vill bli ett ännu tydligare alternativ till Jimmie Åkessons politik.

"Någonting att ta på allvar"

- Det är någonting att ta på allvar för oss partier som står väldigt långt ifrån dem. För Miljöpartiets del handlar det om att ge alla de människor som inte tycker som Sverigedemokraterna ett tydligt alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG