Riksdagsvalet nästa år närmar sig med stormsteg. När statsminister Fredrik Reinfeldt äntrade Almedalsscenen i går lät han segerviss och talade om att det inte finns något alternativ förutom hans regeringsallians.
Men opinionen talar ett annat språk.
Det gemensamma stödet för allianspartierna har inte varit så lågt på över 20 år: 37,1 procent.
- Det är mer än ett år kvar till valet och möjligtvis ger denna mätning en fingervisning om vad väljarna tycker just nu. Men val avgörs i valrörelsen, ofta så sent som på valdagen, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
Om den senaste väljarbarometern från Demoskop skulle stå sig till nästa val skulle Fredrik Reinfeldt inte bara förlora valet - de tre rödgröna partierna skulle också få en egen majoritet: 50,4 procent.
- Det är en väldigt tydlig signal om att många är trötta på alliansregeringen och deras politik. Det ger framföra allt en känsla av ödmjukhet inför att det ska finnas ett bra alternativ för människor att rösta på i nästa val, säger Anders Wallner.
"Säsong för spekulationer"
Under sitt tal i Almedalen raljerade Fredrik Reinfeldt över vilka alternativ som finns i svensk politik och de opinionsmätningar som blir en större och större huvudvärk för Moderaterna och de andra allianspartierna.
- Det är nu högsäsong för spekulationen "Vem försvinner", det låter som en TV4-satsning, sade han och fortsatte:
- Det är ungefär vid den här tiden före ett val som alla säger "nu försvinner" om inte alla partier, så åtminstone rätt många.
Men skratten han drog ned från publiken skulle kunna fastna i halsen. Sedan december 2010 har Kristdemokraterna bara varit över riksdagsspärren två gånger. För Centerpartiet är det inte fullt lika illa, men under det senaste året har de varit under spärren fler gånger än inte.
- Eftersom alla partier i alliansen inte ens är över spärren skulle jag vilja påstå att inte han heller har något alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.
I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Och när Jonas Sjöstedt intar scenen i kväll gör han det med nya positiva siffror. Hans parti går upp med 1,4 procent enheter och landar på 7,8 procent.
Ännu inget besked till V
- Det går bättre för oss nu än vad det gjort på tio år, säger han och fortsätter:
- Svenska folket är väldigt tydliga med att man inte tror på en ny borgerlig regering. Folk säger till oss att de vill rösta på oss för att de vill se en rödgrön regering.
Men precis som Fredrik Reinfeldt påpekar finns det ännu inget tydligt rödgrönt alternativ. Varken Stefan Löfven eller Miljöpartiet har lämnat besked om de vill regera med Vänsterpartiet.
Aron Etzler tror att det i Miljöpartiets fall kan handla om positionering.
- Jag kan bara spekulera men jag tror att en del Miljöpartister vill ha sossarna för sig själva, det handlar om inflytande. Andra menar nog att valrörelsen 2010 var misslyckad, säger han och slår fast att det nu är dags för S och MP att ge besked.
- Vi tycker att det finns skäl att de ämnar besked före valet, säger han.
Den största vinnaren är kanske ändå Sverigedemokraterna. De ökar med 2 procentenheter och samlar nu 11,6 procent av väljarna, det största stödet någonsin i Demoskops mätningar.
- Ett viktigt mål inför 2014 är att bli tredje största parti och bibehålla vågmästarpositionen. Jag ser stora möjligheter att lyckas med detta, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas framgångar oroar Miljöpartiet, som nu vill bli ett ännu tydligare alternativ till Jimmie Åkessons politik.
"Någonting att ta på allvar"
- Det är någonting att ta på allvar för oss partier som står väldigt långt ifrån dem. För Miljöpartiets del handlar det om att ge alla de människor som inte tycker som Sverigedemokraterna ett tydligt alternativ att rösta på, säger Anders Wallner.