Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen vill öka antalet poliser

”Vi vill att våldtäkt av normalgraden och våldtäkt av barn ska ge fängelse och att minimistraffen ska höjas”, säger C-ledaren Annie Lööf vid pressträffen.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Alliansen vill öka antalet poliser med 10 000 och göra en riktad lönesatsning mot poliser. 

Det var budskapet när de fyra alliansledarna höll gemensam presskonferens på torsdagsförmiddagen. 

– Sverige har tappat kontrollen över det dödliga våldet, säger Ulf Kristersson på pressträffen.

Alliansen kapar Socialdemokraternas dag i Almedalen och presenterar en gemensam reformagenda på området brott och straff under torsdagsförmiddagen. 

Man vill bland annat ha 10 000 fler poliser och göra en riktad lönesatsning mot polisen. 

"Tappat kontrollen över det dödliga våldet"

– De senaste månaderna har fortsatt på precis samma sätt som året började. Sverige har tappat kontrollen över det dödliga våldet, säger Ulf Kristersson på den gemensamma pressträffen.

Han gick sedan vidare in på åtgärder man vill se för att minska gängkriminaliteten. Bland annat vill alliansen att man skärper straffen kopplade till kriminella uppgörelser och inför ett så kallat vistelseförbud som innebär att gängkriminella inte tillåts återvända till samma geografiska område en viss tid efter ett avtjänat fängelsestraff. 

– Det finns nu färdig allianspolitik som en ny regering kan sjösätta omedelbart, att vi har konkreta förslag för hur detta ska går till, säger M-ledaren i en intervju efter pressträffen. 

Vill skärpa straff för våldtäkt

En annan punkt i alliansens reformprogram var frågan om sexualbrott där man vill skärpa straffen för våldtäkt av normalgraden. 

– Vi vill att våldtäkt av normalgraden och våldtäkt av barn ska ge fängelse och att minimistraffen ska höjas, säger C-ledaren Annie Lööf på pressträffen. 

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Alliansen vill även införa en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande, med ett minimistraff på nio månader. Efter pressträffen utvecklade Annie Lööf kring några av de andra punkterna som alliansen vill se för att motverka sexualbrott:  

– Vi ska slopa preskriptionstiden för sexualbrott för barn, man ska inte kunna hålla sig undan rättvisan. Utöver det kan vi se efter höstens metoo-upprop att väldigt många har utsatts för sexuella övergrepp i idrottsföreningar, i skolmiljöer och på arbetsplatser. Vi vill därför skärpa straffen för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande för personer i beroendeställning.

”Begår man straff i hederskontext ska straffen vara skarpare”

Vidare vill alliansen arbeta för att motverka hedersförtryck. Man vill införa en egen brottsrubricering för hedersbrott med grov fridskränkning. 

– Hedersbrott är värre än andra brott. I hederskulturen i våra invandrartäta områden är det kvinnan som blir utfryst. Vi kan inte acceptera det, här behövs strängare straff och är det utländsk medborgare som begår brotten ska det oftare leda till utvisning, säger Jan Björklund efter pressträffen. 

Även vardagsbrott ingår i det reformpaket som alliansen presenterar. Alliansen vill därför skärpa straffen för inbrott. 

– I dag är det alldeles för många svenskar som drabbas av inbrott och det är en väldigt låg uppklarningsprocent på den här typen av brott, det måste vi ändra på, säger Ebba Busch Thor. 

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev!