Stefan Löfven på plats i Visby. Foto: Lisa MattissonStefan Löfven på plats i Visby. Foto: Lisa Mattisson
Stefan Löfven på plats i Visby. Foto: Lisa Mattisson
Foto: Hannes NelanderFoto: Hannes Nelander
 Foto: Hannes Nelander
Foto: Hannes NelanderFoto: Hannes Nelander
 Foto: Hannes Nelander

Aktion hotar att störa Stefan Löfvens tal

Publicerad

VISBY. Här är aktionen som hotade att störa statsminister Stefan Löfven i Almedalen.

Säkerhetspolisens livvaktsstyrka var beredd att slå till direkt och även den lokala polisen hade förberett sig på att något kunde hända.

– Jag har respekt för deras engagemang och deras åsikter, säger Löfven om aktionen.

Statsminister Stefan Löfven höll sitt tal på Almedalenscenen klockan 19.00 på tisdagen. Enligt uppgifter till Expressen var både Säkerhetspolisen och den lokala polisen förberedd på att något då kunde hända.

För två år sedan stördes dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt under sitt tal av en naken kvinna från den feministiska aktionsgruppen Femen.

Expressen talade vid 18-tiden med Gotlandspolisens presstalesperson Towe Hägg. Hon kände då inte till några andra protestaktioner än en miljöprotest inför eller under Stefan Löfvens tal.

– Nej, inget annat som har nått mig.

Var går gränsen för andra åsiktsyttringar under ett tal?

– Man ska respektera demokratin. Protestera vid pauser. Det är en bedömning.

 

LÄS MER: Aktivister hotar slå till mot Löfvens tal

 

Aktivist: Kommer i gummibåt

Enligt Towe Hägg är det tillåtet med protestaktioner – men de ska då ske i pauser framför allt.

Man får inte överrösta eller störa mer?

– Nej, då kan man göra sig skyldig till brott, säger Towe Hägg.

Representanter för organisationen United Rescue Aid bekräftar för Expressen att de planerat en aktion under talet.

– Vi anländer i en gummibåt och det gör vi så fort vi kan. Problemet är att vi håller på att pumpa upp den och generatorn funkar dåligt just nu, säger en av aktivisterna.

– Om vi klarar oss i båten – det är ju en flyktingbåt, en värdelös jävla båt – så kommer vi i land, sen bär vi båten upp mot scenen.

Uppgiftslämnaren fortsätter:

– Vi hade tyckt att det varit schyst om Europa samarbetat lite, vi hade tyckt att det vore schyst om alla kunde samarbeta så att folk slutat drunkna.

Under talet genomfördes aktionen, men det var inget som påverkade statsministerns tal.

"Sverige och Tyskland kan inte göra allt"

Efter talet kommenterar statsminister Stefan Löfven aktionen:

– Vi hade en exceptionell situation i Sverige. Vi tog emot 163 000 asylsökande. 70 procent av dem kom på hösten. Vi hade knappt möjlighet att ge dem tak över huvudet.

– Vår lösning i Europa är att alla EU:s medlemsstater tar ansvar för flyktingmottagandet. När vi gör det då klarar vi inte en sådan situation. Det är inte begärligt att ett land ska klara så mycket. Det går inte.

Hur ser du på den här typen av protester?

– Det är ett inslag i demokratin. Jag har respekt för deras engagemang och deras åsikter. Jag sitter med ett problem som måste hanteras. Jag som driver stenhårt att EU:s medlemsländer måste ta ett samlat ansvar tillsammans. Sverige och Tyskland kan inte göra allt. Vi har blivit tvungna att göra detta för att se till att man i Sverige kan lita på att välfärden faktiskt fungerar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt
MEST LÄST I DAG