Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: "Vi är deras ideologiska motpol"

Foto: Cornelia Nordström

VISBY. Sverigedemokraternas huvudmotståndare är – Miljöpartiet.

Det var budskapet när SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt Almedalstal under måndagskvällen.

– Bara genom att vi blir tillräckligt starka kan vi motverka fortsatt extremism inom invandringspolitiken, sa Åkesson med MP:s migrationspolitiska uppgörelse med regeringen som måltavla.

Uppskattningsvis 3 300 personer hade samlats för att lyssna till SD-ledarens tal i Almedalen. Åkesson kallade dagens datum - 1 juli - för en "skammens dag" eftersom det är i dag som papperslösa ges ökade möjligheter att ta del av sjuk- och tandvård i Sverige.

– Det är djupt orättvist att en pensionär som arbetat och betalat skatt hela sitt liv knappt har råd med mediciner och vård medan den som uppehåller sig i landet illegalt ska få samma service avgiftsfritt, sa Åkesson.

Siktet inställt mot MP

Siktet var inställt på Miljöpartiet som ofta beskrivs som "extremistiskt" av SD-ledaren. Åkesson mål är att SD ska bli tredje största parti och i nuläget är det just MP som är den främste utmanaren om den platsen i nästa års val.

– Senast i går hörde jag företrädare för Miljöpartiet säga att vi är deras ideologiska motpol, vilket är utmärkt och alldeles korrekt, sa Åkesson.

I talet upprepade Åkesson dagens SD-utspel om ökade möjligheter till heltidsanställningar istället för deltid inom offentlig sektor. Han ägnade också en del av talet åt nästa års EU-val - och använde snusfrågan om slagträ.

– Varför i hela friden ska vi behöva gå till Bryssel med mössan i hand och be om att få lov att sälja vårt eget snus i vårt eget land?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.