Åkesson: Sabuni har övergett allt positivt

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Sven Lindwall
Nyamko Sabuni.
Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson.
Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Ebba Busch Thor ”måste säga” att det fortfarande finns skillnader i människosyn mellan KD och SD för att stilla kritikerna, hävdar Jimmie Åkesson.

Samtidigt beklagar han sig över nya L-ledaren Nyamko Sabunis vändning kring att samtala med SD.

– Det är en besvikelse för mig. Det som gjorde att vi konservativa hoppades på Nyamko är att hon har vågat sticka ut, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Söndagen avslutar Almedalsveckan och är också Sverigedemokraternas dag i Visby. 

Tillsammans med vice partiledare Julia Kronlid skriver Jimmie Åkesson i dag ett något otippat debattinlägg i SvD om att slopa bistånd till ”homofientliga” länder, inspirerat av Trump-administrationen:

– De driver en kampanj internationellt som Sverige bör haka på. Almedalen är ett ypperligt tillfälle att lyfta oväntade och annorlunda utspel, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

– Sedan är det en viktig fråga. Sverige ger bistånd till stater som straffar homosexuella med fängelse eller till och med döden. Vi är lite väl rädda för att använda bistånd som påtryckningsmedel.

Åkesson om mötet med Ebba Busch Thor

Trots att Jimmie Åkesson inte har varit på plats tidigare under veckan har hans lunch med Ebba Busch Thor varit Almedalens stora samtalsämne. Att hon sträckte ut handen förvånade inte, enligt SD-ledaren.

– Jag blev inte särskilt överraskad faktiskt. Däremot var det viktigt. Jag har suttit i riksdagen i nio år och det här var mitt första arbetsmöte med en annan partiledare. Det är ett moget, vuxet beslut som gagnar alla, säger Jimmie Åkesson.

Samtidigt har Ebba Busch Thor vidhållit att det finns en ”skillnad i människosyn” mellan KD och SD. 

– Jag har svårt att ta det där på stort allvar. Samtidigt hörde vi Ebba Busch Thor i går säga att hon är motståndare till multikulturalism som politisk idé, och hon tycker att assimilation är en viktig del av integrationsprocessen. Vad menar hon med människosyn och vad är de konkreta skillnaderna? Jag ser det inte, säger Jimmie Åkesson.

– Jag uppfattar det som något hon måste säga för att balansera att hon å ena sidan pratar politik med den hemske Jimmie Åkesson, och å andra sidan behöver blidka den delen i sitt eget parti och andra som tycker att det var dåligt.

”Sabuni har övergett allt positivt”

Jimmie Åkesson beklagar sig samtidigt över att Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni under veckan stängt dörren för att förhandla med Sverigedemokraterna.

För ett par år sedan ansåg hon att Liberalerna skulle vara redo att föra samtal med SD – och dörren stod på glänt även under partiledarvalet. I TV4 ”Nyhetsmorgon” säger Jimmie Åkesson att Sabuni ”övergett allt positivt” och att hon nu ”har mycket att bevisa”.

– Det är en besvikelse för mig. Det som gjorde att vi konservativa hoppades på Nyamko är att hon har vågat sticka ut i integrationspolitiken och kriminalpolitiken. Nu har hon tagit tillbaka alla de positionerna för att – gissar jag – ena sitt parti, säger Åkesson till Expressen.

– Om det är bestående återstår att se. Just nu tyder allt på att hon kommer fortsätta stödja Stefan Löfven som statsminister, och det beklagar jag.

Inviten till Ulf Kristersson

Åkessons fokus just nu är ändå inte Liberalerna, utan Moderaterna och ett möte med Ulf Kristersson.

– Jag räknar med att vi kommer prata med varandra inför nästa val, sedan om det blir kaffe eller köttbullar vet jag inte. Om inte han bjuder in mig kommer jag bjuda in honom, säger Åkesson till Sveriges Radio.

Till Expressen säger SD-ledaren:

– Man måste vara två för att dansa tango så klart. Vill han inte så har jag respekt för det, men vill han på allvar bli Sveriges statsminister är det nog en bra idé att förankra det hos oss.

– Det är min uppmaning till Ulf Kristersson. Han får gärna höra av sig, han vet var jag finns.

Se intervjun med Nyamko Sabuni (L) efter partiledarens tal i Almedalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.