Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson och Busch Thor i privat möte om sjukvården

”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skriver KD-ledaren efter mötet.
Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG
Annie Lööf
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

VISBY. SD-ledaren Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor möttes på tisdagen för en historisk lunch i riksdagshuset. 

”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skrev KD-ledaren efter mötet – där flera politiska frågor avhandlades. 

Centerpartiets Annie Lööf reagerade starkt:

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor.”

Det historiska mötet ägde rum i riksdagshuset i Stockholm vid 12.30-tiden på tisdagen, enligt uppgifter till Expressen.

Aldrig tidigare har en annan partiledare suttit i regelrätta diskussioner med Sverigedemokraterna om politiska lösningar på samhällsproblem. 

Ebba Busch Thor skrev efter lunchen på Facebook om mötet: 

”Idag har jag ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stabschef för att diskutera ett antal politiska frågor. Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande. De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration.”

Öppnade för samtal för två veckor sedan

I en stor intervju för Expressen den 20 juni i år öppnade KD-ledaren för just direktsamtal med Jimmie Åkesson. 

 – Om det skulle göra det möjligt för oss att få igenom politik eller kraftigt öka stödet för politik som behövs i Sverige, då går det före, sa hon. 

Samtidigt konstaterade hon att Sverigedemokraterna bör bjudas in till den parlamentariska kommitté som ska formulera framtidens migrationspolitik. 

– De är ett stort riksdagsparti och ska man ha långsiktighet och en bred uppslutning så behöver alla partier i riksdagen åtminstone ges möjlighet att vara med i en sån här utredning och förhandla fram vad förslaget ska vara. 

Efter mötet med Jimmie Åkesson på tisdagen sa KD-ledaren till Sveriges radios Ekot: 

– Jag tycker att det var angeläget att sitta ner själv med Jimmie Åkesson, givet vårt besked att vi är beredda att förhandla och samtala med alla partier i Sveriges riksdag.

Jimmie Åkesson: ”En trevlig lunch”

SD-ledaren kommenterade också mötet på sin Facebooksida:

”Sverige har stora problem. Dessa kräver lösningar. Därför är det viktigt att man ibland möts över partigränserna för att diskutera dem på riktigt. Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas och ha konstruktiva samtal för Sveriges bästa. Som i dag under en trevlig lunch mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och deras stabschefer. På dagordningen stod bland annat sjukvårdsfrågan och energipolitiken.”

– Mötet var givande och vi diskuterade bland annat sjukvårds- och energipolitiken. Där har våra partier samsyn ur flera aspekter, säger SD-ledarens stabschef Mikael Eriksson, som deltog under lunchen, till Expressen. 

Ebba Busch Thor hade också med sig sin stabschef Martin Kits. 

https://www.facebook.com/ebbabuschthor/photos/pcb.2516601248359275/2516595408359859/?type=3&theater

Annie Lööf valde på tisdagseftermiddagen att gå ut på Twitter och beklaga mötet:

”Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”, skriver C-ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.