Åkesson: "I grunden är jag inte för integration"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

En stor publik hade samlats utanför Expressens valstuga för att lyssna på intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Där avslöjade han partiets framtidsdröm.

– Vi kan bli ett 20-30-procentsparti. Kanske inte i nästa val, men på lite längre sikt, säger han till Expressens Niklas Svensson.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, gästade på måndagen Expressen TV:s "Raka svar".

Programledaren Niklas Svensson frågade inledningsvis om vilken partiets stora nyhet blir under veckan.

– Vi har under hela förmiddagen pratat om villkoren för offentliganställda. Möjligheten att gå upp till heltid för de som vill det, avskaffa delade turer och förbättra arbetsmiljön på olika sätt – det är väl det som är den stora saken för mig i kväll, säger han.

Jimmie Åkesson berättade att partiet nu fokuserar politiken mot kvinnor där de tidigare inte nått ända fram.

– Vi har inte varit relevanta i kvinnors vardag. Vi har varit bra på att lyfta problem kring brottslighet, kring invandring och andra hårda frågor – och sämre på att lyfta fram mjukare värden och många av de vardagshjältar som finns i välfärden i dag. Det tänker vi göra nu, säger han.

"Inte för integration"

Jimmie Åkesson fick naturligtvis även frågor om Sverigedemokraternas kärnfråga invandringen. Efter att Åkesson flera gånger hävdat att invandringen kostar mycket pengar frågade Niklas Svensson hur partiet vill förbättra integrationen för invandrare.

– I grunden är jag inte för integration, för att integration är det vi ser nu. Så här blir det när man för en integrationspolitik, säger han och fortsätter.

– Såvitt skilda uppfattningar om rätt och fel, och såvitt skilda kulturer kan inte integreras. Det kommer aldrig att fungera – det har aldrig fungerat någonstans i hela världen och det kommer inte att fungera i Sverige heller, säger han.

"Utmana om regeringsmakten"

Mot slutet av intervjun frågade Niklas Svensson hur stora Sverigedemokraterna kommer att vara i valet 2014. Åkesson menade att partiet ännu inte lyckats slå igenom på bred front. På lite längre sikt tror han dock att de kan "bli ett 20-30-procentsparti".

– Målet är att utmana om regeringsmakten, och så småningom få regeringsmakten. Men det dröjer kanske ett val eller två innan vi är där, säger han och avslutar svaret:

– Men vi nöjer oss med att bli tredje största parti och absolut vågmästare i kommande val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.