Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Allvarliga frågor” efter bilden på Kim Jong-Un

Spekulationer om sjukdom eller hälsosam livsstil
Kim Jong-Un i februari 2021, och samme man juni. Mellan tio och 20 kilo bedöms han ha tappat i vikt mellan bilderna.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un har återigen hamnat i blickfånget.

Men inte för hot om kärnvapenattacker eller annat, utan för sin märkbara viktnedgång – något som har fått experter att spekulera.

– En märkbar viktnedgång kan verka obetydlig, men det kan ge ledtrådar till annan information som underrättelsetjänster letar efter, säger Mike Brodka, amerikansk underrättelseofficer stationerad i Sydkorea, till NK News.

Den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un har sedan makttillträdet 2011 stadigt ökat i vikt. Fjolåret var inget undantag. Enligt nyhetsbyrån AP nådde den 170 centimeter långe Kim Jong-Un sin maxvikt under 2020 på omkring 140 kilo – men sedan dess har något hänt.

Enligt en samlad expertis världen över, som tittat på de senaste bilderna som publicerats på diktatorn, har han troligtvis gått ner runt 10-20 kilo bara under våren 2021, rapporterar AP.

– Om han medvetet har gått ner i vikt för att bli mer hälsosam kan det stärka hans ställning hemma, säger Vipin Narang, professor i statskunskap vid amerikanska MIT, till NK News.

Andra menar att det kan kopplas samman med Kim Jong- Uns hälsoproblem under fjolåret, som fick honom att hålla sig undan rampljuset i flera månader.

– Om han har problem med hälsan skulle han inte ha kommit till det offentliga mötet med Arbetarpartiets centralkommitté, säger Hong Min, sydkoreansk analytiker på Seouls institut för nationellt enande, enligt AP.

”Allvarliga frågor”

Frågor som väckts den senaste tiden handlar om viktnedgången är av hälsoskäl, i sympati för den egna befolkningen, eller om han är sjuk.

Kim Jong-Un har ännu inte utsett sin efterträdare, så frågan om vem som kommer bli ansvarig för Nordkoreas kärnvapenarsenal vid ett eventuellt dödsfall ligger fortsatt obesvarad.

– En märkbar viktnedgång kan verka obetydlig, men det kan ge ledtrådar till annan information som underrättelsetjänster letar efter, säger Mike Brodka, amerikansk underrättelseofficer stationerad i Sydkorea, till NK News.

– Det kan vara något så enkelt som en hälsosammare livsstil eller något mer komplext. Just nu vet vi inte, men det väcker tillräckligt allvarliga frågor för att vi ska ha koll på utveckling under de närmsta månaderna.

Mats Larsson om bilderna på Kim Jong-Un: ”Rejält överviktig”

LÄS MER: Teorierna efter nya bilderna – Kim Jong-Un har rasat i vikt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.