Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allvarliga brister i hanteringen av hemliga uppgifter

Säpo ser allvarligt på verksamheters brister i arbetet med säkerhetsklassad information.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska myndigheter och kommuner brister i arbetet med säkerhetsklassad information.

Det visar en kartläggning från Säkerhetspolisen, enligt Sveriges Radio Ekot.

– Det är allvarligt inte minst med tanke på hoten som har ökat mot Sverige på senare år, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Ekot.

Flera brister har identifierats hos svenska myndigheter och kommuner när det gäller arbetet med säkerhetsklassad information. Det visar en inventering från Säkerhetspolisen, Säpo, där myndigheter och kommuner fått svara på en enkät om sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det handlar exempelvis om att myndigheterna inte gör tillräckliga analyser av det egna säkerhetsarbetet. Inventeringen visar också på brister när det gäller säkerhetsskyddade upphandlingar.

”Tydliga brister”

– Det finns tydliga brister i arbetet med säkerhetsskyddsanalys och Säkerhetsskyddade upphandlingar. Det är allvarligt inte minst med tanke på hoten som har ökat mot Sverige på senare år, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, till Ekot.

Säpo anser att en del verksamheter måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter för att möta hotbilder. De ser även hur andra länders intresse för Sverige ökar.

– Vi ser att främmande makt ständigt utför aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige. Det är något som stärkts, både intensiteten från främmande makt men även sårbarheten har ökat till följd av teknikutveckling, säger Gabriel Wernstedt till radion.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.