Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allvarlig kritik mot Varbergs sjukhus: Inte patientsäkert

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Hallands sjukhus Varberg får allvarlig kritik mot Ivo, som konstaterar att patienter riskerar att drabbas av allvarliga vårdskador.
Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Ivo har granskat sjukhuset sedan december 2021. Enligt myndigheten beror bristen på vårdplatser på framför allt personalbrist.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hallands sjukhus Varberg är inte säkert för patienterna. De riskerar att drabbas av allvarliga vårdskador, konstaterar Ivo som riktar kritik mot sjukhuset.

Sjukhuset är det senaste i raden att få kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Tidigare har bland annat Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Centralsjukhuset i Karlstad fått motta klander från myndigheten.

Kritiken handlar om att patienter vårdas på platser som inte är patientsäkra och att patienter inte alltid får sina behov av tillsyn, omvårdnad, läkemedel och nutrition tillgodosedda.

”Ivo bedömer att vårdgivaren inte leder, planerar och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård upprätthålls”, står det i beslutet.

Patienter får inte medicin i rimlig tid

Vårdplatser saknas, framför allt på akutmottagningen, vilket leder till överbeläggningar på andra vårdavdelningar. Patienter riskerar också att drabbas av allvarliga vårdskador när personalen på den avdelning som tar emot dem kanske inte har rätt kompetens. I intervjuer med sjukhuspersonal framkom att patienter sällan ges omvårdnad, läkemedel och näring i rimlig tid.

Bristen på vårdplatser beror framför allt på personalbrist, enligt Ivo.

Sjukhuset har nu fram till den 31 januari på sig att redovisa hur det ska komma tillrätta med bristerna. Annars kan Ivo fatta beslut om vilka åtgärder som ska göras.

Myndigheten har granskat Hallands sjukhus Varberg sedan december 2021 och har särskilt tittat på vårdplatser och bemanning. Intensivvård och förlossning ingår inte i granskningen.

Det här är Inspektionen för vård och omsorg:

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.