Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor. Foto: COLOURBOXMycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor. Foto: COLOURBOX
Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor. Foto: COLOURBOX
Störst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien. Foto: COLOURBOXStörst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien. Foto: COLOURBOX
Störst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien.  Foto: COLOURBOX

Allt vanligare att barn lider av paddnacke

Publicerad

Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor.

– Vi ser att i ökande grad så söker barn till oss för vuxenbesvär. Med huvudvärk och smärta i nacke, axlar och rygg, säger kiropraktor Vibeke Veslehaug till Sveriges Radio

Mobiltelefoner, läsplattor och tv-spel i all ära.

Men nu kommer alarmerande signaler om att barn, långt ner i åldrarna, drabbas av nack- och ryggbesvär, så kallad paddnacke – något som kopplas till just flitigt surfande och tv-spelande med böjd nacke:

– Jag har sett barn nere i fyraårsåldern som har besvär med nacken, säger Vibeke Veslehaug, som arbetar som kiropraktor. 

Det är dock inte utrett hur vanligt det är att barn drabbas. 

Tioårsstudie visar alarmerande resultat 

Men det är inte enbart barn som lider av paddnacke efter att ha suttit med krökt nacke, surfat och skickat textmeddelanden. 

En tioårsstudie vid Göteborgs universitet visar också på alarmerande resultat avseende vuxna: Hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen visar sig lida av nack- och ryggbesvär, uppger Sveriges Radio

Störst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien. 

"Inte fråga om man får inte – utan när"

Eva Ekesbo, fysioterapeut och ergonom, menar att återkommande huvudvärk hos barn – något som ofta kopplas till stressymptom – snarare handlar om just en överbelastad nacke:

– Jag skulle säga att det är ett oerhört stort problem. Det är inte fråga om OM man får ont utan NÄR man får ont i dag, säger Eva Ekesbo till SR.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag