Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt vanligare att barn lider av paddnacke

Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor.Foto: COLOURBOX
Störst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien. Foto: COLOURBOX

Mycket små barn drabbas allt oftare av paddnacke efter allt surfande på mobiler och läsplattor.

– Vi ser att i ökande grad så söker barn till oss för vuxenbesvär. Med huvudvärk och smärta i nacke, axlar och rygg, säger kiropraktor Vibeke Veslehaug till Sveriges Radio

Mobiltelefoner, läsplattor och tv-spel i all ära.

Men nu kommer alarmerande signaler om att barn, långt ner i åldrarna, drabbas av nack- och ryggbesvär, så kallad paddnacke – något som kopplas till just flitigt surfande och tv-spelande med böjd nacke:

– Jag har sett barn nere i fyraårsåldern som har besvär med nacken, säger Vibeke Veslehaug, som arbetar som kiropraktor. 

Det är dock inte utrett hur vanligt det är att barn drabbas. 

Tioårsstudie visar alarmerande resultat 

Men det är inte enbart barn som lider av paddnacke efter att ha suttit med krökt nacke, surfat och skickat textmeddelanden. 

En tioårsstudie vid Göteborgs universitet visar också på alarmerande resultat avseende vuxna: Hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen visar sig lida av nack- och ryggbesvär, uppger Sveriges Radio

Störst risk att drabbas av paddnacke har de som skickar mycket textmeddelanden eller sitter ofta böjd över en läsplatta, visar den pågående studien. 

"Inte fråga om man får inte – utan när"

Eva Ekesbo, fysioterapeut och ergonom, menar att återkommande huvudvärk hos barn – något som ofta kopplas till stressymptom – snarare handlar om just en överbelastad nacke:

– Jag skulle säga att det är ett oerhört stort problem. Det är inte fråga om OM man får ont utan NÄR man får ont i dag, säger Eva Ekesbo till SR.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.