Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt som kan gå fel under året 2017

Gott nytt år – eller?

Allt kan gå fel under 2017, enligt "pessimistens guide" för det nya året.

Socialt sammanbrott i Trumps USA, kärnvapenkris i Nordkorea och ekonomiskt krig mellan USA och Kina är bara några tänkbara scenarion.

Om ni tyckte att förra året inte var något vidare, så ta på hjälm och säkerhetsbälte inför 2017! Det kan bli helt kaotiskt om man får tro ”Pessimistens guide för 2017”, publicerad av den internationella nyhetsbyrån Bloomberg som är specialist på ekonomiska och finansiella nyheter.

Samma guide förutsåg både Donald Trumps valseger och brexit, britternas beslut att lämna EU. Så dess dystra profetior har en viss tyngd.

Många av årets väntade händelser hänger ihop med Trump. Så här illa kan det gå, enligt den pessimistiska guiden:

Foto: Jae C. Hong / AP TT NYHETSBYRÅN

■ USA bryter samman socialt

Våldsamma protester rasar över hela USA när Donald Trump börjar rulla tillbaka Barack Obamas sociala lagstiftning. Studenter, svarta aktivister och anarkister drabbar samman med polis. Trump inför undantagstillstånd i större städer. Motståndet har sitt centrum i Kalifornien där man börjar tala om Calexit, utträde ur USA. Börserna rasar och splittringen ökar.

Foto: Luke Sharrett / AP NYT POOL

■ Ett nytt Jalta

Trump och Vladimir Putin delar upp Europa och världen i intressesfärer, precis som andra världskrigets segrarmakter USA och Sovjet gjorde i Jalta 1945. Trump och Tysklands Angela Merkel erkänner Rysslands dominans över Baltikum, Ukraina, Vitryssland och Syrien – i utbyte mot att Putin stoppar sina hackare i USA och lämnar EU i fred.

Foto: Emmanuele Contini / EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SIPA STELLA PICTURES

■ Ekonomiskt krig mellan USA och Kina

Klockan 03.17 natten före sitt tillträde twittrar Trump att Kina är en "valuta-manipulatör" och att han ska införa ”enorma” tullar på import av kinesiska produkter. Kina svarar genast med att devalvera sin valuta, upphäva beställningen av amerikanska Boeing-plan och stoppa försäljningen av Iphone i Kina. Senare under året hamnar Kina i svår ekonomisk kris, sin djupaste lågkonjunktur i modern tid.

■ Nordkoreas atomvapen hotar USA

USA lämnar Nato och FN, efter beslut av Trump. Det skapar ett internationellt vakuum som utnyttjas av USA:s fiender. IS sprider sin droghandel över hela Centralasien. Saudiarabien och Japan utvecklar egna kärnvapen eftersom de inte längre skyddas av USA. Nordkorea visar att man har en atombestyckad raket som kan nå västra USA. En chockad Trump ber Kina om hjälp att kontrollera Nordkorea.

Foto: Doe / EPA AFPI

■ Högervåg i USA

Inspirerade av Trumps seger vinner populistiska partier val efter val i Europa. Först i Nederländerna, sedan blir Marine Le Pen president i Frankrike och håller folkomröstning om ett utträde ur EU. Komikern Beppe Grillos rörelse Fem stjärnor vinner valet i Italien. Angela Merkel förlorar makten i Tyskland och Theresa May i Storbritannien. Schengenavtalet upphävs, det blir gränskontroller inom EU.

Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

■ Cyberkrig mellan stormakterna

Amazon, Apple och Google avslöjar att regeringar och myndigheter har avlyssnat mobiltelefoner och internetansluten hemelektronik i stor skala. Statligt stödda hackare lyckas blockera kraftverk, elnät och annat viktig infrastruktur. Ryssland och Kina pekas ut som ansvariga – och öppet cyberkrig mellan stormakterna hotar.

■ Ny Kubakris

Trump stoppar Obamas förbättring av relationerna mellan USA och Kuba. Kuba närmar sig på nytt Ryssland. President Raúl Castro låter Ryssland öppna en underrättelsebas i Havanna. En ny Kubakris hotar, som påminner om raketkrisen 1962.

Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

■ Ekonomiskt sammanbrott i Mexiko

Trump låter USA lämna frihandelsområdet Nafta och höjer tullar på import från Mexiko. Han inför höga skatter på pengar som mexikanska arbetare i USA skickar hem, detta för att betala för den planerade gränsmuren. Mexiko hamnar i djup ekonomisk recession. De ekonomiska svårigheterna leder till ökad droghandel – och röster höjs för att nationalisera USA-ägda företag i Mexiko.

Foto: Marco Ugarte / AP

 

Källa: ”The Bloomberg Pessimist’s Guide to 2017”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.