Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Allt gynnar SD – utom corona”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stödet för Socialdemokraterna ökar under coronakrisen. Men minskar för Sverigedemokraterna.

– SD får allt svårare att komma från en misstroendeposition, säger Viktor Barth-Kron i senaste avsnittet av podden Verkställande utskottet.

I veckans avsnitt av Verkställande utskottet, Expressens podd om svensk inrikespolitik, får Maggie Strömberg och Viktor Barth-Kron besök av Tomas Nordenskiöld.

Fortfarande påverkar coronakrisen det mesta i svensk politik och Sverigedemokraternas växande opinionssiffror utmanas nu i krisens kölvatten. Viktor Barth-Kron påpekar i avsnittet att SD får allt svårare att komma från en misstroendeposition när de ska försöka nå ut till väljare som i hög utsträckning valt att lita på Folkhälsomyndigheten. Och han nämner det tal till nationen som SD-ledaren Jimmie Åkesson publicerat på Youtube.

– Han vill i talet vara både en statsman för samling och den som fångar upp misstron mot det offentliga Sveriges hantering av krisen. Och det fångar upp SD:s samtida dilemma, säger Viktor.

I avsnittet diskuteras även hur coronakrisen kan, som Tomas Nordenskiöld beskriver det, få januarisamarbetet att svetsas samman.

– Men det som alla dömt ut kanske till och med får en framtid, säger han. 

– Men det finns också en risk - eller chans - att det återaktiverar en klassisk höger- och vänsterkonflikt, säger Viktor Barth-Kron.

Hur den konflikten kan se ut kan du höra mer om i veckans avsnitt som heter ”Allt gynnar SD – utom corona”, och som du hittar här eller där poddar vanligtvis publiceras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.