Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allt gynnar SD – utom corona”

Expressens politikredaktion – Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stödet för Socialdemokraterna ökar under coronakrisen. Men minskar för Sverigedemokraterna.

– SD får allt svårare att komma från en misstroendeposition, säger Viktor Barth-Kron i senaste avsnittet av podden Verkställande utskottet.

I veckans avsnitt av Verkställande utskottet, Expressens podd om svensk inrikespolitik, får Maggie Strömberg och Viktor Barth-Kron besök av Tomas Nordenskiöld.

Fortfarande påverkar coronakrisen det mesta i svensk politik och Sverigedemokraternas växande opinionssiffror utmanas nu i krisens kölvatten. Viktor Barth-Kron påpekar i avsnittet att SD får allt svårare att komma från en misstroendeposition när de ska försöka nå ut till väljare som i hög utsträckning valt att lita på Folkhälsomyndigheten. Och han nämner det tal till nationen som SD-ledaren Jimmie Åkesson publicerat på Youtube.

– Han vill i talet vara både en statsman för samling och den som fångar upp misstron mot det offentliga Sveriges hantering av krisen. Och det fångar upp SD:s samtida dilemma, säger Viktor.

I avsnittet diskuteras även hur coronakrisen kan, som Tomas Nordenskiöld beskriver det, få januarisamarbetet att svetsas samman.

– Men det som alla dömt ut kanske till och med får en framtid, säger han. 

– Men det finns också en risk - eller chans - att det återaktiverar en klassisk höger- och vänsterkonflikt, säger Viktor Barth-Kron.

Hur den konflikten kan se ut kan du höra mer om i veckans avsnitt som heter ”Allt gynnar SD – utom corona”, och som du hittar här eller där poddar vanligtvis publiceras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.