Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Allt förändras
efter Stockholm”

Margot Wallström kom till kongressen direkt från kondoleanserna i Stockholm.Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad beslutade tillsammans med statsministern att kongressen ändå skulle hållas.Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

GÖTEBORG.

Stefan Löfven valde bort Socialdemokraternas kongress i Göteborg för att hedra offren efter det misstänkta terrordådet.

I stället skickade han en videohälsning till partikollegorna och resten av Sverige.

– Vårt land bär på en kraft som ingen ynklig mördare aldrig kan ta ifrån oss.

S-mötet präglas av tungt beväpnad polis och en regering i chock.

S-kongressen i Göteborg var rejält påverkad av det misstänkta terrordådet i huvudstaden.

Säkerheten kring Svenska mässan, där en stor del av regeringen befann sig dagen efter den svarta fredagen, var uppenbar.

Utanför entrén syntes ett stort polisuppbåd beväpnat med förstärkningsvapen av typen MP5, samtidigt som varje ackrediterad deltagare tvingades passera genom rigorösa säkerhetskontroller.

– Allt förändras efter Stockholm. Vi har något som kan vara ett terrordåd och det är en nyhet för hela Sverige, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för region Väst.

 

LÄS MER: Vittnet: ”Han ville få det överstökat”

 

Stefan Löfven valde bort Socialdemokraternas kongress i Göteborg för att hedra offren efter det misstänkta terrordådet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Var uppenbart tagen av situationens allvar

Stefan Löfven som skulle ha hållit sitt öppningstal efter lunch på lördagen var kvar i Stockholm för att hedra offren efter lastbilsattacken. För andra gången under samma dygn valde statsministern att besöka Drottninggatan.

I stället för det planerade öppningstalet valde S-ledaren att skicka en inspelad hälsning:

– Jag vet att ni förstår att jag inte kan vara med er på plats i dag hur mycket jag än längtat efter de här dagarna. Nu är min uppgift att samla och leda Sverige. Vårt land bär på en kraft som ingen terrorist, ingen ynklig mördare kan ta ifrån oss, sa Löfven.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, var uppenbart tagen av situationens allvar.

– Man blir både rädd och arg och beslutsam om att det här inte får knäcka oss. Först och främst handlade det om att räkna in familjen, därefter blev det fokus på vårt jobb som regering, säger Damberg som fördes i säkerhet när han anlände till Göteborg på fredagen.

 

LÄS MER: Tillslag mot flera personer

 

Margot Wallström kom direkt från blomsterhavet och kondoleanserna i Stockholm.Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

”Nu är det viktigare än någonsin att vi samlas”

Bara timmar efter attentatet beslutade partisekreteraren Lena Rådström Baastad tillsammans med statsministern att kongressen ändå skulle hållas.

– Nu är det viktigare än någonsin att vi samlas. Att vi gemensamt, politiska partier, förtroendevalda står upp för de demokratiska värden som Sverige alltid stått för. Då är det demokratiska samtalet viktigare än någonsin.

Men för alla har det inte varit lika självklart.

Lena Rådström Baastad medger att det finns S-företrädare som av rädsla har tvekat på att delta på kongressen.

– Men vi har kontinuerliga genomgångar av säkerhetsläget, säger partisekreteraren som också noterade den tungt beväpnade polisen utanför entrén.

– Det är klart att på något sätt är det ledsamt att det ska behöva vara så men det är en del av Sverige och världen just nu. Vi ska kunna genomföra stora politiska arrangemang men det kräver också extra säkerhet.

 

LÄS MER: Elvaåringen ett av dödsoffren

 

S-kongressen i Göteborg var rejält påverkad av det misstänkta terrordådet i huvudstaden. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

”Jag reagerade med chock och bestörtning”

Majoriteten av alla S-ministrar med undantag för statsministern och inrikesministern Anders Ygeman är på plats i Göteborg, men diskussionerna i inledningen färgades av fredagens misstänkta dåd.

– Jag reagerade med chock och bestörtning förstås. Fyra människor har dött och ett stort antal skadats på grund av den här förfärliga attacken, säger utrikesminister Margot Wallström som kom direkt från blomsterhavet och kondoleanserna i Stockholms city.

– Det var också ett sätt att säga tack till alla poliser och alla som hjälpt till med hälso- och sjukvård men också alla stockholmare som var där och hjälpte till.

– Vi ska ha fast den eller de som gjorde det här.

Det är i skrivande stund oklart om och när statsministern ansluter till partikongressen.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.