Allt flyg till och från London stoppas

Publicerad
Uppdaterad
Den isländska vulkanaskan har orsakat kaos i flygtrafiken.
Nu har även all flygtrafik till och från London stoppats.
I kväll stänger även Danmark sitt luftrum.
För delar av Jylland stängs luftrummet redan från klockan 12 i dag.


Vulkanaskan från Island fortsätter att ställa till stora problem i flygtrafiken. Nu stoppas all flygtrafik till och från London Av säkerhetsskäl och efter rekommendation från det brittiska luftfartsverket (Nats) inställer British Airways alla inrikesflygningar efter 11.30 lokal tid, meddelar flygbolaget. De tre storflygplatserna Gatwick, Heathrow och London City stängs samtidigt, hette det.

Norge och Danmark drabbat

Samtidigt är all flygtrafik i Norge inställd. Även stora delar av den svenska flygtrafiken är drabbad.
All flygtrafik över Danmark stänger klockan 18 i kväll på grund av vulkanaskan, uppger Ritzau. För delar av Jylland stängs luftrummet redan från klockan 12.
Philip Avery från den brittiska vädertjänsten Met Office säger till BBC att det kan ta flera dagar innan askproblemet är över.
- För tillfället sträcker den sig ner till Färöarna men det verkar som om vinden kommer att dra den en bra bit längre söderut, sade Avery, som uttalade förståelse för flygmyndigheten Nats beslut att stoppa trafiken till London.

Motorer dog av vulkanaska

- Nats har god anledning att vara väldigt försiktiga på grund av det här eftersom ett jumbojet från British Airways 1982 utsattes för den nervpirrande erfarenheten att alla fyra motorerna dog när det flög igenom ett moln av vulkanaska, berättade Avery.
En liknande händelse inträffade också 1989 då ett jumboplan från nederländska KLM flög in i askan från vulkanen Mount Redoubts utbrott. Besättningen klarade av att få igång motorerna igen och landa säkert i Anchorage i Alaska. Flygplanet skadades dock allvarligt av händelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag