Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler upplever att de blir orättvist bedömda

Anki Foss riktar hård kritik mot Försäkringskassan.
Foto: Alewi/Wikimedia Commons
Anki och hennes man Micke som är totalförlamad.
Foto: Privat

Regeringen vill dämpa kostnadsutvecklingen för assistansersättning. Försäkringskassan försöker stoppa fusk.

Men allt fler kontaktar Neuroförbundet för att de upplever att de får fel vård när Försäkringskassan arbetar under nya riktlinjer.…

– De ägnar sig åt någon slags kollektiv bestraffning på den personliga assistansen för att man hittat fuskare, säger den socialdemokratiska politikern Anki Foss.

Fördjupad bild ska resovisas i höst

Regeringen har lämnat en rad uppdrag till Försäkringskassan och Socialstyrelsen för att få en fördjupad bild av effekterna av den nya rättspraxisen. De ska redovisas i höst. En översyn av hela LSS-lagstiftningen ska dessutom leda till vad barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) kallar "mer ändamålsenliga och träffsäkra insatser".

– Regeringen kan inte styra Försäkringskassans rättstillämpning men det är regeringens ansvar att noga följa vilka konsekvenserna blir och, om det behövs, lämna förslag på ny lagstiftning, säger Regnér.

Bara en av sju som söker assistansersättning får den beviljad, rapporterade Sveriges Radio i maj. Det är den lägsta siffran sedan assistansreformen infördes för 23 år sedan.

Enlig regeringen har kostnaderna för assistansersättningen fördubblats till cirka 30 miljarder kronor på tio år, samtidigt som antalet brukare bara ökat med drygt 2 000 personer under samma period.

En granskning av Svenska Dagbladet visar också att ekobrottslingar misstänks lura till sig stora summor pengar via assistansersättningen.

– Det är viktigt att skattemedel avsatta till personer med omfattande funktionsnedsättningar också kommer dessa till del, säger Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Anki Foss menar att man borde gå hårdare åt fuskare.

"Kollektiv bestraffning"

Socialdemokraten Anki Foss sitter i servicenämnden i Kalmar kommun. Hennes make Micke Foss är totalförlamad och tvingas nu klara sig med endast en personlig assistent stora delar av dygnet.

– Om Försäkringskassan gör sitt jobb och följer upp sina ärenden och kommer åt fuskarna behöver inte Magdalena Anderson och Åsa Regnér ägna sig åt kollektiv bestraffning, säger hon.

Fler kontaktar Neuroförbundet

Allt fler kontaktar Neuroförbundet för att de upplever att de blir orättvist bedömda.

– Det är lätt att föreställa sig otryggheten, säger ordförande Lise Lidbäck.

Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan, förklarar att det de senaste åren kommit ett antal förtydligande domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

– De här domarna har haft en begränsande effekt för vilka som kan beviljas statlig assistansersättning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.