Allt fler unga blir långtidsarbetslösa

Publicerad

Den totala arbetslösheten stiger i Sverige.

Camilla Forsberg, 22, från Strömsund är en av de drabbade.

Hon har varit arbetslös i hela sitt liv.

– Det blir nej jämt. Det är ingen som vill ge en chansen att visa att man kan, även om man inte har precis den utbildningen, säger Camilla Forsberg till Sveriges Radio Ekot.

I det Jämtländska samhället Strömsund där hon bor är arbetslösheten hög. Sedan hon tog studenten för ett par år sedan har hon inte jobbat en enda dag. Och Camilla Forsberg är inte ensam om att ha problem med att hitta en sysselsättning.

Tydligt

Antalet långtidsarbetslösa ökar i Sverige ökar. I januari 2006 var det knappt 28 000 svenskar som inte hade haft något jobb de senaste två åren. Idag är den siffran 68 000.

Enligt Stannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, är det tydligt att de personer som varit arbetslösa i mer än två år är de som drabbas hårdast när arbetslösheten biter sig fast.

– Det är självklart så. När tiderna blir sämre förlorar folk jobb och nyutexaminerade får inte jobb, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Efter krishösten 2008 steg arbetslösheten kraftigt, men minskade igen under 2010 och 2011. För alla utom de som hade varit utan jobb i mer än två år. Enligt Tord Stannefors beror det främst på de nya reglerna för sjuka och arbetslösa.

– Vi har sett en väldigt kraftig överföring från Försäkringskassan till oss, så det sker en påfyllnad via den reformen, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag