Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler tar farväl till tonerna av Carola

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Allt fler väljer en att ha mer personligt utformade begravningar, bland annat till tonerna av Carola.
Foto: Magnus Liljegren
Björn Skifs är också ett populärt val till personliga begravningar.
Foto: Cornelia Nordström

Begravningar blir allt mer personligt utformade, inte minst vad gäller valet av musik. Johann Sebastian Bach ligger fortfarande i topp, men modern musik har gjort sitt intåg. Björn Skifs och Carola är populära val, visar en färsk undersökning.

Stefan Fred, organist i Västermalms församling i Stockholm, vittnar om att valet av begravningsmusik har förändrats under hans mer än 20 år i yrket.

– Våra kyrkliga handlingar generellt, både dop, vigslar och begravningar, är mer privata angelägenheter i dag, och det finns en stor vilja att gestalta det på olika sätt. Man vill sätta sin egen prägel på gudstjänsterna, säger han.

Bach i topp

I en enkät som begravningsbyrån Fonus genomfört bland 1 047 personer svarar mer än hälften, 55 procent att de vill att begravningen ska vara "personlig". "Air" av Johann Sebastian Bach hamnar i topp när det gäller mest önskad begravningsmusik, Tvåa kom "håll mitt hjärta" med Björn Skifs.

Stefan Fred har framfört alla möjliga olika musikgenrer på orgeln. Evert Taube är populär, liksom jazz.

– Senast i fredags spelade jag Glenn Millers "In the mood".

– Jag har också spelat filmmusik på begravningar. En kille med Downs syndrom tyckte mycket om Star wars och då spelade jag temat ur filmerna på hans begravning.

Levande musik

Flera församlingar har på sina hemsidor länkar till sajter med förslag på musik. Men ofta har de som kommer funderat igenom vilken musik de vill ha på begravningen. Kyrkan försöker i möjligaste mån tillmötesgå önskemålen. Men det finns undantag.

– Vad vi inte gillar i vår församling är inspelad musik. Där försöker vi hålla emot. Vi försöker hålla en levande musiktradition och framhåller att de musiker vi har här är så duktiga att de i de allra flesta fall kan utföra den här musiken ändå, utan att man behöver sätta på en skiva, mp3-spelare eller Spotify, säger Stefan Fred.


TT

Mest önskad begravningsmusik

1. Johann Sebastian Bach, "Air"

2. Björn Skifs, "Håll mitt hjärta"

3. Carola, bland annat "Härlig är jorden"

4. Christer Sjögren, bland annat "Jag har hört om en stad"

5. Oskar Lindberg, "Gammal fäbodpsalm"


Källa: Norstat/Fonus

Så ska en begravning vara

Så här fördelar sig svaren i Fonus enkät om hur en begravning ska vara:

Ekologisk: 7 procent

Finstämd: 25 procent

Icke-religiös: 25 procent

Ljus: 49 procent

På en annorlunda plats: 8 procent

Personlig: 55 procent

Religiös: 12 procent

Som en fest: 19 procent

Sorglig: 3 procent


Källa: Norstat/Fonus

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.