Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt fler svenska skolor inför ett mobilförbud

Allt fler skolor förbjuder mobiltelefoner. Foto: Doble.Dphoto / 2014 DAVID PEREIRAS
Olympicaskolan är en av skolorna som infört förbud.

Facebook, Snapchat, Instagram, mobilspel...

Mobilanvändandet ökar bland de unga.

Men landets skolor kontrar och fler och fler inför nu mobilförbud på skolområdet – hela dagen.

– Vi har inte förväntat oss att våra elever ska gilla beslutet och det har de inte gjort heller, säger Marcus Ulmner, rektor på Alphaskolan i Västerås.

Den är en av flera skolor som nu inför totalt mobilförbud.

Sommarloven är slut och Sveriges barn och ungdomar är tillbaka i skolbänken på de flesta håll.

Men på många skolor består skoldagen numera av nya rutiner:

Mobilförbud hela dagen.

Skolor som tidigare har haft mobilförbud på enbart lektioner testar nu mobilförbud över hela dagen – inklusive raster.

En av dessa skolor är Olympicaskolan i Hedemora.

Den nya morgonrutinen är att högstadieeleverna lämnar in sina mobiltelefoner. Telefonerna förvaras sedan i ett låst skåp och hämtas ut vid slutet av dagen.

– Grunden är inte att vi har haft stora problem, utan vi har alltid haft mobilfria lektioner och nu har vi taget det här beslutet att ha mobilfria dagar, säger Lillemor Gunnarsson, huvudman på skolan och den som ligger bakom initiativet.

– Det är så att raster kan användas åt socialt umgänge. Media är också ett socialt umgänge men på ett helt annat sätt. Vi har en profil, "idrott lek och rörelse”, och vi vill att eleverna ska kunna röra sig på rasterna, och inte sitta stilla och titta i sina mobiler. Det är en av anledningarna.

"Undvika dåliga kommentarer"

Men på Olympicaskolan i Hedemora har man även haft riskerna med näthat, på sociala medier som Facebook, Instagram, Periscope och Snapchat, i åtanke.

– Ja, sedan vill i undvika att elever får ta emot dåliga kommentarer från kompisar utanför skolan. Vi vill inte att man ska nås av sånt under skoltid, utan vi vill att de ska kunna fokusera på sin undervisning och kamrater på skolan.

Tror du att det rentav kan vara ett sätt att faktiskt minska mängden näthat mellan elever på skolor på sikt?

– Det tror jag absolut. Jag brukar säga att vi, på vår lilla bit av jorden, kan försöka att göra det bra. Vi vet att det är stora problem på skolorna ute i landet.

Den här veckan har även högstadieskolan Alphaskolan i Västervik infört mobilförbud som gäller hela dagen.

– Vi tycker att för vissa elever så tar mobilerna för mycket energi. Vi har inte haft jättestora problem med att det har stört klasser men tidigare har vi kört att telefonerna inte ska synas på lektionstid. Men nu sa vi att vi vill i alla fall prova med ett mobilförbud, så att säga, som sträcker sig över hela dagen, säger rektorn Marcus Ulmner.

Lärare och rektorer vittnar om elever som sällan reser sig upp när det är rast.

– Vi har många långa lektioner. Kanske SO en hel förmiddag och då är det många som sitter kvar i klassrummet, och hivar fram mobilen, under rastblocken och spelar något spel. Då är det väldigt många som aldrig reser på sig, utan de sitter kvar. Så det blir ingen direkt rast. Det är en bidragande faktor, säger rektor Marcus Ulaner på Alphaskolan.

"Vi är överens"

Beskedet om mobilförbud hela dagen har tagits emot väl av eleverna på Olympicaskolan i Hedemora.

Skollagen säger att skolans personal enbart får omhänderta mobiltelefoner, eller andra föremål, som antingen utgör en fara för omgivningen eller direkt stör undervisningen. Annars kan personalen göra sig skyldiga till egenmäktigt förfarande.

På Olympicaskolan har lärare och elever skrivit därför under ett slags kontrakt. En gemensam överenskommelse om att ett mobilförbud råder.

Och hittills är eleverna positiva till de nya reglerna.

– Vi hade förväntat oss att elever ska protestera men det är en handfull elever som har protesterat högljutt. Men de har ändå skrivit på papperet, att vi är överens. Och det tycker jag är ett otroligt bra resultat, säger huvudman Lillemor Gunnarsson.

Många protester från elever

På Alphaskolan i Västervik har eleverna inte varit lika positiva.

Men rektor Marcus Ulmner är försiktigt positiv.

Om ett halvår ska skolan utvärdera mobilförbudet.

– Vi har inte förväntat oss att våra elever ska gilla beslutet och det har de inte gjort heller. Majoriteten av eleverna har varit emot mobilförbudet, vilket jag kan förstå, medan en stor majoritet av föräldrarna har varit för det, säger Marcus Ulmner, och fortsätter:

– Det finns en del synpunkter och också kloka tankar. Vi kommer att undersöka saken, dels om vi kan se att det påverkar resultat och koncentrationsförmågan hos eleverna, och dels hur det har upplevts av elever och föräldrar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!