Allt fler söker hjälp för nätberoende

Publicerad
Uppdaterad
Det handlar om kickar och belöning.
Nu söker både kvinnor och män hjälp för sitt nätberoende.
- Patienterna slår sönder saker när de inte får surfa, säger psykoterapeut Owe Sandberg.
I Sverige sitter 40 000 ungdomar mellan 14- 21 år 40 timmar i vid framför datorn. Det motsvarar en arbetsvecka.
Åtta till tio procent av svenska befolkningen har någon form av nätberoende. Beteendet fungerar likadant som narkotikamissbruk. Man får abstinens i form av svettningar och skakningar när det inte går att surfa. Nu börjar allt fler söka hjälp.
- Att sitta framför datorn ger samma effekter på hjärnans belöningssystem som heroin, säger psykolog och psykoterapeut Owe Sandberg.

Fler kvinnor söker hjäp

Han har en mottagning i Stockholm dit många söker sig för att få bukt med nätmissbruket. De vanligaste patienterna är unga män som spelar för mycket onlinespel. På senare tid har även vuxna kvinnor sökt hjälp mot sitt nätberoende.
- De blir jättebesvikna när folk har slutat blogga eller inte har uppdaterat på länge. De tittar varje dag, varje sekund, säger Owe Sandberg.
Beteendet botas med KBT-terapi. Föräldrar har fått hjälpa sina söner genom att förhindra surfandet.
- Då har de slagit sönder saker hemma, det blir som en sorts avgiftning, säger han.

"Går att känna igen"

Han menar att nätberoendet är ett folkhälsoproblem och att socialtjänsten borde ge bistånd.
Nu är det många föräldrar från välbärgade orter som Lidingö och Djursholm som kan hjälpa sina barn. Många andra har inte råd att söka hjälp.
- En riktigt nätberoende människa går att känna igen, precis som en knarkare. Antingen är de överviktiga eller undernärda och kutryggiga. De har slutat tillföra kroppen det den behöver, säger Owe Sandberg.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag