Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hundratals migranter stormar avspärrning

Frustrationen växer vid gränsen till Makedonien.
Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt
I torsdags skickade Makedonien ut polis och militär för att stoppa övergången.
Foto: Darko Vojinovic
Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt
Flera människor har stoppats vid Makedoniens gräns och många har fått sova utomhus i natt.
Foto: Milos Bicanski
Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt
Foto: Vlatko Perkovski
1 / 7

Allt fler flyktingar och migranter samlas vid gränsen sedan Makedonien i torsdags skickade ut polis för att stoppa övergången.

På lördagen forcerade hundratals migranter polisens avspärrningar vid gränsen, rapporterar BBC.

– Det är en fruktansvärt allvarlig situation, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International Sverige.

Det har varit oroligt vid gränsen till Makedonien i flera dagar sedan Makedonien skickat ut polis för att stoppa migranter och flyktingar att ta sig över gränsen till landet från Grekland.

Allt fler migranter har kommit vandrande till gränsen och att efter att ha tillbringat en kall och regnig natt ute forcerade hundratals migranter polisens avspärrningar vid gränsen på lördagen.

Först kom rapporter om att det handlade om tusentals migranter, men senare verkar det ha handlat om snarare några hundratal.

Polis kastade distraktionsgranater

Enligt Reuters kastade polis två distraktionsgranater och slog migranter med batonger, men det hindrade inte människorna att korsa gränsen.

Flera internationella meder rapporterar att tumultet startade när polisen började släppa förbi små grupper av migranter som hade små barn.

Då började hundratals andra migranter att ta sig förbi på ett ställe vid gränsen som inte skyddades av taggtråd.

Några personer ska ha blivit skadade när polis försökte hindra dem att passera. New York Post rapporterar att flera personer föll till marken avsvimmade när de försökte trycka sig förbi över tränsen och att flera barn har tappat bort sina föräldrar.

- I det här Europa, sover djur i sängar och vi sover i regnet, säger Fatima Hamido, 23, från Syrien till Reuters efter att ha sprungit över gränsen.

– Jag har frusit i fyra dagar i regnet, utan något att äta.

Enligt AFP lyckades polisen återta kontrollen över situationen efter omkring 30 minuter.

De som lyckades ta sig in i Makedonien rusade till staden Gevegelija och tog sig på olika sätt mot Serbien.

SVT Rapport som har en reporter på plats rapporterar att den Makedonska polisen vid gränsen nu verkar ha gett upp och de flesta av migranterna som tidigare stoppats vid gränsen har tagit sig in i landet.

Oroligt även på fredagen

Redan tidigare på dagen uppgav en lokal flyktingorganisation att oron vid gränsen kunde öka.

– Situationen är okej för tillfället, eftersom människor fortfarande är trötta, men under dagen kan frustrationen växa, säger Aleksandra Davidskovska, som arbetar för en lokal organisation som hjälper flyktingarna enligt TT.

På fredagen skadades flera personer när kravallpolis avlossade tårgas för att skingra folkmassorna.

Då uppgav Makedonien att ett begränsat antal flyktingar skulle få ta sig över gränsen och 600 personer släpptes över gränsen på fredagsnatten, enligt Reuters.

I gryningen gick de på ett tåg som förde dem mot den serbiska gränsen.

Långt fler har sedan anslutit på den Grekiska sidan. Stödet till migranterna uppges vara knappt, men några Greker sålde smörgåsar till dem som kunde betala och en man med en generator tog betalt för att ladda mobiltelefoner.

Amnesty: "Kan innebära farlig upptrappning"

Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar makedonska myndigheter för att behandla människorna som upprorsmakare snarare än flyktingar.

– Om rapporterna om misshandel och skjutvapen som använts av säkerhetsstyrkorna är sanna, skulle detta innebära en mycket farlig upptrappning av en redan spänd situation, säger Gauri van Gulik, biträdande Europa chef för Amnesty International i ett pressmeddelande.

På Amnesty International i Sverige ser man allvarligt på Situationen.

– Det är en fruktansvärt allvarlig situation. Det är ju så att de här flyktningströmmarna som kommer, det går ju liksom inte att stänga gränserna, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty International Sverige.

– Det blir på det här viset är för att det inte finns några lagliga vägar och ta sig in i EU. Det finns ingen möjlighet att söka visum i de länderna som de kommer i från och därför är det så att man hamnar bland flyktningsmugglarna först. Sedan blir man mer och mer desperat och försöker ta sig in i de olika länderna. Därför måste Europa och EU hjälpas åt med den här situationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.