Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler på iva är fullt vaccinerade

Så ser smittoläget ut just nu.
Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler som behöver vårdas på iva för covid-19 är fullvaccinerade.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler som behöver vårdas på iva för covid-19 är fullvaccinerade.

Regionerna måste komma i gång med tredje dosen fort enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Julen börjar närma sig. De här grupperna borde verkligen få en möjlighet att vaccinera sig. Det vore väldigt olyckligt med en stor spridning när vi träffas under julen, säger Anders Tegnell till DN.  

I onsdags gick regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten ut och meddelade att alla svenskar över 18 år ska få en tredje dos vaccin, en påfyllnadsdos. Tidigare gällde rekommendationen för de över 65 år.

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Nånstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till DN.

Han vill att regionerna verkligen ökar sin vaccinationskapacitet igen, och att vaccineringen går fortare.

– Vi skulle vilja att det gick fortare. Julen börjar närma sig. De här grupperna borde verkligen få en möjlighet att vaccinera sig. Det vore väldigt olyckligt med en stor spridning när vi träffas under julen.

Brant ökning av iva-vårdade

Nästan sju miljoner svenskar är fullvaccinerade, med två sprutor. Sedan i somras har antalet som avlidit med covid-19 legat stabilt på förhållandevis låga nivåer. Fram tills nu har de patienter som behövt intensivvård framförallt varit ovaccinerade. 

Men något håller på att hända. I november var nästan hälften av de som krävde intensivvård fullt vaccinerade, 43 procent. Att jämföra med i september då samma siffror var 23 procent. Ökningen är än mer markant för åldersgruppen 60 år och uppåt: I augusti var andelen som intensivvårdades trots full vaccination 20 procent, i september 42 procent, i oktober 61 procent och i november 76 procent.

Orsaken till den ökning som nu noterats på landets intensivvårdsavdelningar kan ha flera orsaker. Där ibland att antalet patienter i reella tal är fortsatt få och att vaccinationsgraden i samhället ökat under perioden. När en större grupp i befolkningen får vaccin är det naturligt att gruppen växer även bland de iva-vårdade. 

Risken att hamna på iva fortfarande är mycket högre för en ovaccinerad person än en vaccinerad person, betonar Anders Tegnell. 

Det här gäller

Alla mellan 18 och 65 ska erbjudas en tredjedos. Det är upp till regionerna att fatta det slutgiltiga beslutet om ordningen, där personer med hemtjänst, hemsjukvård och personer över 80 prioriteras högst.


Som tidigare uppmanas alla att vara uppmärksamma på symtom så som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla, och stanna hemma. Från 22 november rekommenderas både ovaccinerade och vaccinerade att testa sig för covid-19 när de får symtom.


Barn som ännu inte börjat förskoleklass och de som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte testa sig.


Även om du får ett negativt testsvar för covid-19 bör du fortsätta stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter när du får symtom på luftvägsinfektion.


Från den 1 december införs vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare. Det kan till exempel handla om sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter.


Användningen av vaccinationsbevis kommer att vara frivillig, men de arrangörer som väljer att inte använda sig av det kommer att behöva uppfylla andra smittskyddsåtgärder:


Deltagarna ha en anvisad sittplats. Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd från andra sällskap och enskilda sällskap får som mest omfatta åtta personer.


Arrangörer måste också göra det möjligt för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit, och informera om hur smittspridning kan undvikas.


Vaccination kommer vara förutsättningen för ett bevis och kan inte ersättas med bevis på genomgången infektion eller negativt test. Bevisen är densamma som används vid utlandsresor.

TV: Det här gäller för dig som är ovaccinerad

Covidbevis på evenemang gäller från och med 1 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.