Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler misskötsamheter på anstalter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Misskötsamheterna ökar på Kriminalvårdens anstalter.
Foto: ERIK SIMANDER

Bara under fjolåret 2020 har det varit över 30 000 fall av misskötsamheter på svenska kriminalvårdsanstalter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Klienttillströmningen har skenat i väg, säger Peter Ask, huvudskyddsombud och arbetsmiljöansvarig inom Kriminalvården. 

Det är 4 000 fler än året innan, enligt statistik från Kriminalvården. 

– Den grova organiserade brottsligheten har ökat och naturligtvis är det så att när de här personerna lagförs och kommer in i Kriminalvårdens verksamhet så tas attityden med in i våran verksamhet och blir en rejäl utmaning för vår myndighet att hantera, säger Peter Ask, huvudskyddsombud och arbetsmiljöansvarig inom Kriminalvården, till Ekot. 

Misskötsamheter är bland annat då intagna inte lyssnar på personal, tar in förbjudna föremål eller vägrar utföra arbete eller studier som de tackat ja till, rapporterar Ekot. 

– Klienttillströmningen har skenat i väg, just nu är överbeläggningen en sak som bidrar till misskötsamheter, säger Ask. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.