Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler läggs in på iva – 2 av 5 är vaccinerade

Karin Tegmark Wisell om läget i sjukvården.
Beläggningen ökar på intensivvårdsavdelningar i Sverige.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen har ökat de senaste veckorna i Sverige.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beläggningen ökar på intensivvårdsavdelningar i Sverige.

Och två av fem som vårdas är fullvaccinerade, enligt Göran Karlström, arbetsledare på Svenska intensivvårdsregistret, SIR. 

– Andelen har ökat ordentligt från september månad, säger han. 

Smittspridningen har ökat de senaste veckorna i Sverige, och nu börjar det även synas i vården. Antalet personer som får intensivvård för covid-19 har gått från drygt 30 till 46 personer.

Runt 70 procent av iva-patienterna är män, och åldersgruppen 60-69-åringar är överrepresenterade, enligt Svenska intensivvårdsregistret, SIR. Flest personer har lagts in på iva i Region Stockholm, 17, följt av Västra Götalandsregionen, 6.

Fler vaccinerade

Och i takt med att skyddet avtagit i de äldre åldersgrupperna ökar antalet fullvaccinerade på intensivvårdsavdelningarna. Enligt Göran Karlström, arbetsledare på SIR, är två av fem patienter på iva vaccinerad.

– Om man ser på den senaste månadens rullande medelvärde så är de ungefär 40 procent.

Andelen har ökat under hösten, säger han.

– Från början var det 6-10 procent, men sedan september har det ökat. Däremot har andelen stått still de senaste två veckorna.

Siffrorna bör dock tolkas med viss försiktighet, då antalet patienter på iva är få, samtidigt som den totala andelen vaccinerade i samhället ökar.

Enligt Göran Karlström var det också väntat att fler vaccinerade skulle läggas in.

– När ungefär 80-85 procent av den vuxna befolkningen är vaccinerad, så är det klart att andelen ökar. Men den har ökat ganska snabbt sedan september.

Var väntat

Göran Karlström säger att sjukdomsförloppet varit ungefär detsamma för vaccinerade som för ovaccinerade.

– Vi har inte sett att det har något annat utfall än för andra som hamnar på iva. Det är färre vaccinerade som behöver vårdas, men de som får allvarlig sjukdom får det som de andra på iva.

Men det finns flera saker som tyder på att vaccinet skyddar mot svår sjukdom. Bland annat är medelåldern på covidpatienterna lägre bland de ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Medelåldern för den som är ovaccinerad på iva är 52 år, för den vaccinerade gruppen 72 år. Vi ser alltså att vaccinationen gör stor skillnad, sa Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff.

Tredje dos hjälper

Enligt Anders Björkman, professor vid Karolinska institutet, får man även ett starkt skydd av den tredje dosen.

– Det finns data som tyder på att när man tar den tredje dosen så stimuleras immuniteten extra mycket, den får en extra boost, har han tidigare sagt till Expressen.

I dag har 39 procent av alla personer över 65 år fått tre doser vaccin. Det finns ingen statistik över hur många på iva som fått en påfyllnadsdos, men Göran Karlström uppfattar att det är ovanligt att de läggs in.

– Jag har aldrig hört talas om att det hänt, säger han.

Två teorier: Så uppstod omikronvarianten

Svenske professorn i mikrobiologi vid Umeå Universitet, Niklas Arnberg, om de två teorierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.