Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler gamla i Sverige riskerar fattigdom

Hans Röös och Therese Juel.
Foto: Richard Ström / Expressen / Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Den före detta mjölkbonden hans Hans Röös lever på 5 900 kronor efter skatt.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Therese Juel tvingas jobba som pensionär.
Foto: Richard Ström / Expressen / Richard Ström / Expressen

Risken för att bli fattigpensionär ökar i Sverige - till skillnad mot i övriga EU.

Enligt Eurostat lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom. Regeringen nämner jobbskatteavdragen som en anledning.

– Jag har arbetat i hela mitt liv. Jag är pensionär i dag och har inte råd att sluta arbeta, säger Therese Juel.

I Sverige ökar risken för pensionärer att hamna under EU:s fattigdomsgräns, visar siffror från EU-kommissionens statistikorgan, Eurostat.

Den svenska utvecklingen går på tvärs mot övriga europeiska länder där allt färre pensionärer riskerar att hamna under fattigdomsgränsen.

EU:s nivå för fattigdom motsvarar 60 procent av medianinkomsten. För tio år sedan var fattigdomsrisken för svenska pensionärer en av de lägsta i hela EU och låg på under 10 procent. 2015 hade den siffran stigit till 18,2 procent av svenskarna över 65 år.

Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom – en ökning med 40 000 personer på ett år.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har länge krävt att garantipensionerna ska följa inkomstutvecklingen, för att få fördel av reallöneökningar, och inte prisbasbeloppet. Något regeringen nu vill utreda.

”Jag har inte råd att sluta arbeta”

Therese Juel är väldigt upprörd över att det bara snackas om kvinnor som inte jobbat när fattigpensionärerna ska beskrivas.

”Jag är pensionär i dag och har inte råd att sluta arbeta”, säger Therese Juel.
Foto: Richard Ström / Expressen

– Jag har arbetat i hela mitt. Jag är pensionär i dag och har inte råd att sluta arbeta. Det är en myt att fattigpensionärer bara är kvinnor, vi är väldigt många egenföretagare också. Både män och kvinnor som har försörjt oss själva hela livet men inte haft tillräckliga inkomster för att betala till pensionen, säger Therese Juel.

Socialministern: Därför ökar klyftorna

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att en anledning till det ökande antalet fattigpensionärer är den goda reallöneutvecklingen för landets löntagare samt de jobbskatteavdrag som samma grupp fått ta del av.

– Beskattningen som innebär att man beskattar pensionärer högre än löntagare har inneburit att vi har en grupp pensionärer i Sverige där klyftorna relativt löntagarna har ökat, säger Annika Strandhäll och fortsätter:

– Man måste ha med sig att en liter mjölk kostar lika mycket för både löntagare och pensionärer och det är det som vi politiskt måste göra något åt.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Foto: Christian Örnberg

Vill stärka grundskydd för pensionärer

För att se till att även de pensionärer som har de ekonomiskt tuffaste förutsättningarna hänger med i landets ekonomiska utveckling kommer regeringen tillsammans med de fyra andra partier som är med i pensionsgruppen att snarast möjligt tillsätta utredningen som ska se över grundskyddet för pensionärer.

– Det betyder garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstödet samt konsekvenserna av att änkepensionen fasas ut, säger Annika Strandhäll.

”Jag har 5 900 kronor efter skatt”

Hans Röös sadlade om och blev mjölkbonde på 1980-talet.

– Jag är civilingenjör men valde att följa min dröm om en egen bondgård då tiderna för bönderna blev som svårast på 80-talet. Jag har under långa perioder helt enkelt inte haft råd att ta ut någon lön. I dag har jag 5 900 kronor efter skatt att leva på.

Hans Röös sadlade om och blev mjölkbonde på 1980-talet.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Regeringen har sagt att pensionerna ska höjas från nästa år. För alla utom för de med lägst pension – som förlorar pengar.

– Ja, ansvarig minister Annika Strandhäll tyckte det var värst för de kvinnor som inte arbetat. Så kan man också se det..., säger Hans Röös.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.