Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler flyktingar går under jorden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Antalet flyktingar som gömmer sig efter att ha fått besked om att de måste lämna landet fortsätter att raka i höjden. Vid årsskiftet hade polisen nära 50 procent fler efterlysningar jämfört med förra året. "Ett flyktingpolitiskt misslyckande", hävdar folkpartiet som vill ge de gömda flyktingarna amnesti.

- Huvudproblemet är att det tar för lång tid att behandla asylansökningar och under tiden hinner folk rota sig här. Men det finns också personer som får negativa beslut, trots att de har goda skäl att stanna, eftersom vi har en ganska restriktiv flyktingpolitik. Det kan handla om homosexuella iranier som riskerar dödsstraff i sitt hemland eller flickor som riskerar könsstympning, säger folkpartiets talesman i flyktingfrågor, Erik Ullenhag, till TT.  Vid årsskiftet hade Rikspolisstyrelsen 3 421 personer, varav 536 barn, i sitt register över personer som försvunnit efter att de fått beslut om utvisning eller avvisning. Det är en 47-procentig ökning jämfört med året före.

Dubbelt så många  År 2001/2002 var siffran 2 326 jämfört med 1 624 för 2000/2001 - något som innebär att antalet efterlysningar mer än fördubblats på två år.  Hur många som lever undangömda runt om i landet är det ingen som vet. En del av de efterlysta kan ha lämnat landet, men mycket talar för att de allra flesta har gått under jorden.  - De har det oerhört tufft och det gäller i synnerhet barnen. Det är bakgrunden till att vi vill ge dem - under förutsättning att de inte är kriminella - amnesti som en engångsåtgärd. Samtidigt måste mer resurser till för att få ner handläggningstiderna, säger Erik Ullenhag.

Nej till amnesti  Men flyktingminister Jan O Karlsson tycker inte att de galopperande siffrorna är ett exempel på en illa genomförd flyktingpolitik. Han påpekar att Sverige är det land i Europa som verkställer flest avvisningsbeslut. Och några planer på att ge flyktingar som gått under jorden amnesti finns inte.  - Amnesti ger man till brottslingar. Att ge amnesti skulle urholka asylrätten, kommenterar Jan O Karlsson genom sin pressekreterare.  Även Sten Tolgfors, som är moderaternas talesman i flyktingfrågor, tror att de långa handläggningstiderna för prövning av asylärenden är en viktig orsak till utvecklingen.  - Men jag tror också att uppmärksammade fall där Migrationsverket samverkat med polisen i utvisningsärenden påverkat flyktingars tillit till samhället, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.