Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler barn överlever cancer: ”Helt fantastiskt”

Enligt nya siffror från Barncancerfonden överlever allt fler barn i Sverige cancer.
Foto: Shutterstock

Nya siffror från Barncancerfonden visar att antalet barn som överlever cancer i Sverige ökar. 

På bara fem år har den genomsnittliga överlevnaden ökat från 80 till 85 procent. 

– De här siffrorna gläder mig på djupet, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande presenterar Barncancerfonden helt nya siffror som visar att allt fler barn i Sverige överlever cancer.

Överlevnaden mäts i femårsperioder, alltså hur många barn som lever fem år efter att de först insjuknade i cancer. Den senaste femårsperioden visar en ökning på 80 till 85 procent.

Det är ett stort framsteg då överlevnaden för barn som insjuknat i cancer hittills legat på ungefär samma nivå i ungefär 20 år, skriver Barncancerfonden i ett pressmeddelande.

– Att överlevnaden ökat så mycket på dessa fem år är otroligt stort, vi hade inte kunnat tro att det skulle gå så här fort. Det är ett stort kliv på vägen mot vår nollvision, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden i pressmeddelandet.

”Kunskap kan börja omvandlas till behandlingar”

Anledningarna till de positiva siffrorna skiljer sig mellan olika cancertyper, men en förklaring som gäller flera former är att behandlingsprotokollen, alltså planen för behandlingen, har förbättrats. 

I och med det kan läkarna tidigare upptäcka vilka barn som behöver mer behandling.

Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan åldrarna ett och fjorton i Sverige. 

– Vi har så otroligt mycket mer kunskap och står nu i ett skede där kunskap kan börja omvandlas till behandlingar, det känns väldigt hoppfullt, säger Kerstin Sollerbrant i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.