Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt färre covidsjuka – SÖS har bantat coronavården

Lena Hallengren om rekommendationerna framöver
Södersjukhuset.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
SÖS har bantat coronavården.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Södersjukhuset i Stockholm får in allt färre covidpatienter – under torsdagen vårdades fem bekräftade fall på avdelning. 

Misstänkta covidpatienter och andra patienter köar nu tillsammans och sitter i samma väntrum på akutmottagningen. 

– Man sållar ut dem som har misstänkt covid vid inskrivningen och de får munskydd. Man släpper in max tio personer i väntrummet och de stolar man får sitta på är markerade, säger Erica Löfstedt vid Södersjukhusets presstjänst. 

När patienttrycket på Södersjukhuset var som högst så fanns nio avdelningar som tog emot covidpatienter. Och den gamla akutmottagningen vigdes åt att enbart ta emot misstänkta fall – medan övriga patienter togs emot på den nya akutmottagningen. 

Nu finns en gemensam akutmottagning för samtliga patienter, och en avdelning som vårdar covidpatienter, kvar. 

– Läget kring covid är betydligt mycket lugnare här och på de andra sjukhusen i regionen. Just nu har vi fem covidbekräftade patienter på avdelning, tre på intensivvårdsavdelning och tre misstänkta fall. Av de 66 covidprov vi tagit det senaste dygnet har inget visat sig vara positivt, säger Erica Löfstedt. 

Misstänkta covidpatienter i samma kö som vanliga patienter

Den gamla akutmottagningen byggs just nu om, vilket innebär att både covidpatienter och övriga patienter får stå i samma köer och sitta i samma väntrum på nya akutmottagningen. 

Erica Löfstedt har varit i kontakt med verksamhetsområdeschefen för akuten och chefsläkaren på Södersjukhuset. Hon berättar att sjukhuset har vidtagit flera åtgärder för att smittan inte ska spridas på akutmottagningen. 

– Först köar de med två meters mellanrum till inskrivningen. Det finns ritat på marken var man kan stå och det finns ordningsvakter. Så sållar man ut de misstänkta covidpatienterna och ger dem munskydd. Sedan har vi max tio personer i väntrummen, och de stolar man får sitta på är markerade. Alla patienter som är covidmisstänkta får sedan egna rum, säger Erica Löfstedt.  

Professorn i virologi Fredrik Elgh berättar om munskyddens effekt på smittspridningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.