Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om valet i Frankrike

Högerpopulistiska partiet Front National har aldrig varit så nära makten som nu. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron har stigit i opinionen. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN

Fransmännen har gått till valurnorna för att välja en ny president.

Enligt de första siffrorna står högerpopulisternas kandidat Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron som segrare.

Men ingen av kandidaterna har samlat tillräckligt stöd – det kommer att krävas en andra valomgång.

Fransmännen går mot ett unikt presidentval. Aldrig tidigare har den sittande presidenten – i det här fallet socialistpartiets François Hollande – avstått från att försöka sitta ytterligare en mandatperiod. Och aldrig i den femte republikens historia har det högerpopulistiska partiet Front National varit så nära presidentmakten.

I mätning efter mätning har partiets kandidat Marine Le Pen legat i topp.

Franska valet

■ Den 23 april går fransmännen till valurnorna för att välja en ny president. Just nu leder mittenkandidaten Emmanuel Macron opinionsmätningarna, precis före högerpopulisten Marine Le Pen.

■ Om ingen av kandidaterna får en majoritet av rösterna – vilket opinionsundersökningarna pekar mot – kommer en andra valomgång hållas den 7 maj. 

■ I den andra valomgången kommer de två kandidater som fått flest röster att ställas mot varandra. Enligt opinionsundersökningarna är det mest troligt att Le Pen och Macron får göra upp i den andra valomgången, men både högerkandidaten François Fillon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon knappar in.

■ Röstningen tenderar att svänga mellan den första och den andra valomgången. Därför bedömer de flesta franska opinionsinstitut att Le Pen skulle förlora mot både Fillon, Mélenchon och Macron i andra valomgång.

Men med mindre än en vecka kvar till valet den 23 april, gick mittenkandidaten Emmanuel Macron förbi. Enligt de preliminära sifforna från valet har opinionsundersökningarna varit förhållandevis träffsäkra. Både Macron och Le Pen går vidare till en andra valomgång som hålls den 7 maj i år. 

 Enligt flera bedömare kommer den striden att vinnas av Emmanuel Macron – inte minst då de båda besegrade kandidaterna François Fillon och Benoît Hamon har uppmanat sina väljare att rösta på honom.

 

LÄS ÄVEN: Högern är segerviss: "Vi ska skriva historia"


Här är de fem huvudkandidaterna i det franska valet

Emmanuel Macron

Om kandidaten:

 Den tidigare finansministern i François Hollandes socialistregering, lämnade regeringen i april 2016 och bildade rörelsen ”En marche!" (ung, ”på väg”). Socialliberalen Macron är med sina 39 år yngst av alla presidentkandidater, och även den mest EU-positiva. Han betecknar sig själv som ”varken höger eller vänster”, och går till val på att reformera den franska ekonomin.

Marine Le Pen

Om kandidaten:

Marine Le Pen tog över rollen som partiledare för det högerextrema partiet Front National från pappan Jean-Marie Le Pen 2011. Sedan dess har Marine Le Pen brutit med flera av pappans kontroversiella ställningstaganden – inte minst med hans uttalade antisemitism. 2015 uteslöt hon också pappan ur partiet. Front National är dock fortfarande starkt invandringskritiskt. Le Pen har lovat att lämna eurosamarbetet inom sex månader om hon skulle vinna valet.

François Fillon

Om kandidaten: 

För några månader sedan dominerade den konservativa presidentkandidaten François Fillon opinionsmätningarna. Men så kom skandalerna. I januari i år avslöjade den franska tidningen Le Canard enchaîné att Fillon betalat sin fru och sina barn med skattepengar under flera år – utan att de utfört något arbete. Sedan dess har stödet för Fillon minskat kraftigt även om han ser ut att ha lyckats vända trenden de senaste veckorna. François Fillon går till val på att kraftigt minska den offentliga sektorn och vill avskaffa förmögenhetsskatten.

Jean-Luc Mélenchon

Om kandidaten: 

Den oberoende vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon har spurtat i opinionsmätningarna och har närapå dubblat sitt stöd sedan februari. Mélenchon, som var kommunistpartiets kandidat 2012, representerar i årets val både kommunistpartiet och flera andra partier på vänsterkanten genom valplattformen Okuvade Frankrike. Som politiker vill Mélenchon förhandla om avtalet med EU och göra stora välfärdssatsningar som ska finansieras genom skattehöjningar för landets höginkomsttagare.

 

LÄS ÄVEN: Marine Le Pen höll sitt sista tal i Marseille

 

Benoît Hamon

Om kandidaten: 

Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon har rasat i opinionsundersökningarna. Sedan februari har han stödet för honom nästan halverats. Hamon lyckades oväntat vinna över nuvarande premiärminister Manuel Valls i socialistpartiets primärval, men har haft svårt att vinna väljarnas förtroende. Hamon vill bland annat införa basinkomst och avkriminalisera cannabis.

Övriga kandidater

Förutom de fem toppkandidaterna slåss ytterligare sex personer om väljarnas förtroende. De ligger dock långt efter i opinionsmätningarna – ingen av dem har mer än fem procents stöd:

Nathalie Arnaud

Ekonomiprofessorn Nathalie Arnaud företräder det franska trotskistiska partiet ”Lutte Ouvrière”. Hon kallar sig själv valets enda riktiga kommunistiska kandidat.

Philippe Poutou

Ytterligare en kandidat på den yttersta vänsterkanten. Fackföreningsbasen Philippe Poutou kandiderar för det antikapitalistiska partiet ”Nouveau Parti anticapitaliste”.

Jean Lasalle

Som politisk vilde i Nationalförsamlingen har Lasalle gjort sig ett namn efter en uppmärksammad hungerstrejk i samband med en planerad fabrikflytt. Han går till val på att utöka de franska investeringarna och vill införa obligatorisk civil- eller militärtjänst för alla ungdomar.

Nicolas Dupont-Aignan

Borgmästare i Parisförorten Yerres för en euroskeptisk linje och vill bland annat att Frankrike ska lämna eurosamarbetet. Kandiderade även i valet 2012. Då fick han under två procent av rösterna.

François Asselineau

Ytterligare en EU-kritiker på högerkanten. Asselineau vill att Frankrike följer i Storbritanniens fotspår och gör en ”frexit”. Har fått mycket kritik för sina konspirationsteorier. Asselineau har bland annat påstått att EU har skapats av USA.

Jacques Cheminade

Fransk-argentinsk politiker som vill att Frankrike ska lämna både EU och eurosamarbetet. Har även uppmärksammats för sina omfattande konspirationsteorier. Bland annat skrev han en bok år 2000 där han hävdade att Martin Luther Kings mördare var samma person som försökte mörda Frankrikes tidigare president Charles de Gaulle.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.