Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt du behöver veta om Trumps "ryska röra"

Rysslands-härvan är en rejäl huvudvärk för Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jared Kushner tillsammans med Donald Trumps dotter, Ivanka Trump. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Alla presidentens män” är namnet på en klassisk film om Watergate-skandalen.

Det är en hel del män inblandade i president Donald Trumps kopplingar till Ryssland också, en fråga som nu utreds av den speciella utredaren Robert Mueller.

Så vad handlar hela Rysslands-röran om.

Expressen förklarar.

Så var ska vi börja?

Vi vet att medarbetare till Hillary Clinton och det demokratiska partiet utsattes för hackerattacker inför presidentvalet 2016. Den amerikanska underrättelsetjänsten är övertygad om att den ryska hackare med kopplingar till Kreml låg bakom. Syftet var att hjälpa Donald Trump att vinna valet. Frågan är om det även fanns något samröre mellan Donald Trump kampanj och Ryssland. FBI utreder detta.

Finns det några bevis för ett sådant samröre?

Nej, inte i nuläget. Det finns en hel del rök, men ingen riktig eld. Vi vet att mängder av personer kring Donald Trump haft kopplingar till Ryssland, men därmed inte sagt att de gjort något olagligt eller samarbetet med ryssarna inför valet.

Vad är det mest bekymmersamma för Donald Trump som kommit fram?

Det är antagligen det möte som hans son Donald Trump Jr hade med en rysk advokat med kända kopplingar till Kreml hade i juni 2016. Donald Jr trodde att advokaten skulle ha negativ information om Hillary Clinton och skrev i ett e-mail ”jag älskar det”. Det visar åtminstone att Trumps son var intresserad av den typen av uppgifter, trots att informationen kunde komma från Kreml.

Kände Donald Trump till detta möte?

Det vet vi inte, men Washington Post avslöjade denna vecka att det var Trump själv som dikterade den första kommentaren från Donald Trump Jr i juli i år när historien blev känd. Ett vilseledande svar där det hette att mötet med den ryska advokaten handlade om ryska adoptioner.

Hur stor roll har Donald Trump själv spelat i allt detta?

Det är framför allt hans egna reaktioner och kommentarer kring hela Ryssland-affären som får många att tro att här måste ligga en rysk hund begraven. Han har ofta uttalat sig varmt om Vladimir Putin, han uppmanade ryssarna att hacka fram ”30 000 försvunna” e-mail från Hillary Clinton, han ifrågasätter den egna underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland låg bakom hackerattackerna mot demokraterna.

Och han sparkade FBI-chefen James Comey?

Precis.  FBI utreder bland annat de kontakter som Michael Flynn - Trumps förste nationelle säkerhetsrådgivare - haft med Ryssland. Comey sa i vittnesmål efteråt Trump försökt övertala honom att lägga ner den utredningen. Det kan också ställa till problem för Trump.

På vilket sätt då?

Trumps avskedande av James Comey ledde till att en speciell utredare, Robert Mueller, tillsattes för att utreda affären. Det handlar dels om misstänkta kontakter mellan Trumps medarbetare och ryssar före valet, men även Trumps agerande efter att han valts till president granskas. Om Trump försökt stoppa utredningen så kan även det vara ett brott som skulle kunna leda till riksrätt. Det var exempelvis vad Richard Nixon anklagades för i Watergateskandalen, att ha försökt hindra rättvisan.

Så vilka andra av männen kring Trump har haft kontakt med Ryssland?

• Michael Flynn, före detta nationell säkerhetsrådgivare: Han mötte Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak kort innan Trump tillträtt som president och diskuterade bland annat sanktioner mot Ryssland. Han har även fått betalt av statsägda ryska tv-kanalen RT för framträdanden där. Han ljög om sina möten med ambassadören och fick sparken kort därefter. 

• Jared Kushner, Trumps svärson och rådgivare: Även Kushner träffade Kisljak innan Trump tillträdde och föreslog bland annat att en hemlig kanal skulle upprättas mellan Trumps övergångsadministration och Kreml. Han har även haft kontakter med en rysk bank som står på den amerikanska sanktionslistan.

• Jeff Sessions, justitieminister: Förnekade inför ett utskott i kongressen att han haft kontakter med ryska företrädare, trots att han haft möten med ambassadör Kisljak. Han var som justitieminister den högsta ansvariga för Rysslands-utredningen, men tvingades avsäga sig den rollen. Detta har gjort Trump mycket upprörd på Sessions.

• Paul Manafort, före detta kampanjchef: Manafort arbetade tidigare för pro-ryska intrressen i Ukraina och fick betalt för det. Han tvingades lämnade jobbet som kampanjchef i augusti 2016. Han deltog också i det möte som Donald Trump Jr hade med en rysk advokat i juni det året.

• Roger Stone, vän och rådgivare till Trump: Stone har ingen formell roll i Vita huset men han har från början varit en av Trumps främsta försvarare. Han hade direktkontakt med Guccifer 2.0, det anonyma ryska hackerkonto som anses ligga bakom hackerattacken mot demokraterna och Hillary Clintons kampanjchef, John Podesta. Stone kände också i förväg till att Wikileaks skulle börja publicera material från  Podestas hackade konto 

Det finns en rad andra i kretsen kring Trump som också haft olika kontakter med ryska intressen. En av dem - Peter Smith - ska enligt Wall Street Journal försökt komma i kontakt med ryska hackare för att jaga rätt på Hillary Clintons försvunna e-mail. Han sa till ryska kontakter att han arbetade på uppdrag av Michael Flynn. Smith avled i år så där får vi aldrig några svar.

Vad händer nu?

Robert Mueller fortsätter sitt arbete. Flera har även vittnat inför kongressutskott, exempelvis Trumps svärson Jared Kushner och fler är att vänta. Det finns tecken på att Donald Trump vill sparka även Mueller men det skulle antagligen ställa till än mer rabalder än avskedande av FBI-chefen James Comey. Situationen påminner lite om Watergate, så tillvida att Trump riskerar få problem för hur han agerat som president som reaktion på de ursprungliga misstankarna.

Finns det mer i Trumps förflutna och kontakter med Ryssland?

Möjligen. Trump genomförde en Miss Universum tävling i Ryssland 2013. En del tror att ryssarna har komprometterande information om Trump och kan utsätta honom för utpressning. Trump blev även varnad av Sally Yates, tillförordnad justitieminister under Trumps första tid i Vita huset, för att Michael Flynns kontakter med Ryssland gjorde honom sårbar för utpressning. Trump sparkade sedan Sally Yates.

Kommer Rysslands-affären att fälla president Trump?

Knappast som det ser ut i dag. Republikanerna har kontrollen över kongressen och lär inte vilja ställa sin president inför riksrätt ifall det inte skulle komma fram något riktigt allvarligt. Där är vi inte. Men presidenten fortsätter agera som om det finns eld någonstans bakom röken. Han är antagligen sin egen största fiende i allt detta.