Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om protesterna i Iran

Iran brinner. Minst 22 personer har dött under demonstrationerna och upploppen i Iran, hävdar källor till nyhetsbyråerna.
Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURES
Studenter i Teheran drabbar samman med kravallpolis i huvudstaden.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Motdemonstranter protestar för regimen.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Protesterna beskrivs som de största sedan valet 2009.

Det som startade med ett matuppror har vänts till krav på regimens avgång.

Expressen förklarar vad som händer.


28 december: Ett hundratal demonstrerar

28 december 2017 inleddes protesterna i Irans näst största stad, Masshad. Ett hundratal demonstrerade mot höjda matpriser, korruption samt att regimen föreslagit att dra in det ekonomiska stödet till 34 miljoner iranier och höja bensinpriset med 50 procent. Med det indragna stödet skulle antalet fattiga i Iran öka från 20 till 54 miljoner människor, uppger alarabya.net. 

Pengarna skulle gå till revolutionsgardet som deltar i väpnade konflikter i Libanon, Syrien, Irak och Jemen.


LÄS MER: Detta handlar Iran-protesterna om 


29 december: Demonstrationerna sprider sig

Fredagen 29 december. Demonstrationerna spred sig till huvudstaden Teheran och till ett tiotal städer över hela Iran. Protesterna byter fokus från att rikta sig mot den reformvänlige presidenten Hassan Rouhani till att även slå mot Irans högsta religiösa ledare ayatollah Ali Khamenei.

Demonstranter hörs skandera: "Död åt Rouhani" och "Vi vill inte ha en islamisk republik!"

Protesterna har då även spridit sig Irans religiösa "huvudstad" Qom.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/947181212468203520

30 december: Donald Trump kommenterar protesterna

Den 30 december kommenterar USA:s president Donald Trump oroligheterna på Twitter. "Förtryckande regimer kan inte leva för evigt och den dagen kommer då det iranska folket kommer att ställas inför ett val. Världen iakttar!"

Samma dag kommer de första uppgifterna om dödsfall. Två personer uppges ha dödats i samband med demonstrationer i Dorud.

Efter dödsfallen stryper regimen delar av nätet, bland annat Instagram stängs.

En iransk student under protesterna i Teheran den 30 december.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

31 december: "Folket har rätt att protestera"

Den 31 december går Irans president Hassan Rouhani i ett tv-tal och hävdar att det är ”folkets rätt” att protestera. Men ”kritik skiljer sig från våld och att förstöra offentlig egendom”, skriver Dagens Nyheter. 

Donald Trump svarar med att påstå att Iran är  ”världens främsta sponsor av terror."

Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Under kvällen och natten uppges ytterligare tio personer ha dött i demonstrationerna. Sex av dem i staden Tuyserkan där protesterande uppges enligt nyhetsbyrån Reuters ha attackerat en polisstation.

1 januari: Iran skyller på USA

President Hassan Rouhani svarar på Trumps tweet och hävdar att USA:s presidents uttalanden är "opportunistiska och vilseledande", rapporterar BBC.

Under natten rapporteras ytterligare nio personer ha dött i provinsen Isfahan. Sex av dem ska ha dödats när de försökt stjäla vapen från en polisstation i Ghahderijan. Tre av dem, en elvaårig pojke, en 20-årig man och en medlem av revolutionsgardet dödades med jaktgevär i Najafabad.

Statliga iranska myndigheter hävdar att en person ur säkerhetsstyrkorna skjutits till döds med ett jaktgevär i Teheran

Detta är Iran

Islamiska republiken Iran har 82 miljoner invånare. Knappt 9 miljoner bor i huvudstaden Teheran. Officiella språket är persiska. Irans statsskick är islamsk republik och högste ledaren är ayatollah Ali Khamenei.

Med den föreslagna höjningen skulle 1 liter bensin kosta motsvarande 3:50. Iran är ett av världens farligaste länder att köra bil i. Varje år dödas 25 000 människor i trafiken.

https://twitter.com/RadioPakistan/status/948526933591183366

2 januari: Hittills 22 personer döda

Enligt den iranska nyhetsbyrån Ilna har polis gripit 450 demonstranter i huvudstaden Teheran. Stämmer uppgifterna om antalet döda har hittills 21 personer dött i demonstrationerna i Iran.

Nyhetsmedierna rapporterade att regimtrogna iranier demonsterat i Iran under onsdagen. Demonstrationerna ska ha arrangerats av regimen.

Irans president Rouhani förklarade för Turkiets president Recep Erdogan att protesterna skulle ta slut "inom ett par dagar".

Därför vet vi inte exakt hur många som dött

Enligt organisationen Reportrar utan gränser är pressfriheten i Iran en av de sämsta i världen. Samtliga dödssiffror kommer från en av parterna i konflikten och kan vara mycket svåra att få bekräftade eller dementerade. När regimen stängde av stora delar av de sociala medierna blev det ytterligare svårt att ta emot nyheter från Iran.

Att konflikten dessutom pågår över stora delar av landet gör bevakningen ännu svårare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.