Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om offensiven i norra Syrien

Hör Expressens Magda Gad rapportera inifrån Syrien: ”Nu kommer Assad och Putin att gå in”.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MUSTAFA KAYA / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: EMRAH GUREL / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den turkiska offensiven i norra Syrien har pågått i en vecka.

Här är allt du behöver veta om konflikten – och det senaste: 

Det är en vecka in i den turkiska offensiven i norra Syrien. President Recep Tayyip Erdogan har som mål att upprätta en 30 kilometer djup säkerhetszon längs hela den turkisk-syriska gränsen.

Erdogan har länge sagt att Turkiet inte kan acceptera att kurderna i Syrien - som har kopplingar till turkiska PKK och av Ankara ses som terrorister - har kontroll över gränsområdet.

Allt du behöver veta om konflikten i Syrien

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

• Kurderna i Syrien har kommit överens med regeringen i Damaskus om hjälp med att bekämpa den turkiska invasionen. Syriska regeringsstyrkor har redan börjat utplaceras i områden som kurderna kontrollerat.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/turkiet-syrien-karta/

Turkiska armén har avancerat in i Syrien

Kurderna har dock sedan 2014 haft USA som sina allierade. Allt det ändrades i veckan som gick när USA började dra tillbaka sina soldater från gränsområdet.

President Donald Trump har fått hård kritik på hemmaplan för sitt beslut att i praktiken lämna kurderna åt sitt öde. Han anser att USA inte längre har något intresse av att vara inblandad i konflikten.

Den turkiska offensiven satte i gång i onsdags och under söndagen kom beskedet från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att alla de återstående 1 000 amerikanska soldaterna i området kommer att dras tillbaka.

Frankrike har också haft soldater på plats och även dessa kommer nu att kallas hem från Syrien.

Den turkiska armén har avancerat in i Syrien på flera håll tillsammans med syriska styrkor som sedan läng bekämpar Bashar al-Assads regim i Damaskus. President Erdogan uppgav på söndagen att Turkiet nu har kontroll över 109 kvadratkilometer och att gränsstaden Ras al-Ain fallit i turkarnas händer. Kurddominerade SDF hävdar dock att strider fortfarande utkämpas där.

Turkiska trupper har också belägrat staden Tal Abyad, enligt Erdogan. Det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter - baserat i Storbritannien - uppger att Turkiet har tagit kontrollen över större delen av staden.

Konflikten riskerar att trappas upp 

Men konflikten riskerar nu trappas upp efter att kurderna vänt sig till sina forna fiender, Bashar al-Assads regim i Damaskus. Syriska regeringsstyrkor har redan börjat röra sig in på det område som kurderna kontrollerat.

Enligt SDF så kommer de syriska regeringsstyrkorna att hjälpa SDF att ”möta denna aggression och befria områden som den turkiska armén och dess legoknektar intagit”.

Syriska regeringsstyrkor har redan gått över floden Eufrat och in på kurdkontrollerade områden, enligt BBC. De har under måndagen nått fram till bland annat Ain Issa och tagit kontrollen över en militärbas där för första gången på fem år.

Många bedömare fruktade inför offensiven att fängslade IS-krigare och deras anhöriga kan utnyttja den kaotiska situationen för att fly. Det är precis vad som hände i lägret i Ain Issa under söndagen där nästan 800 IS-medlemmar lyckades fly. De flesta tros vara kvinnor och barn.

Expressens Kassem Hamadé är på plats vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Se bilderna inifrån sjukhuset i Qamishli i nordöstra Syrien – Magda Gad rapporterar om sönderbrända och splitterskadade offer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.