Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om franska parlamentsvalet

Vallokalerna i Franrike har öppnat.Foto: SEBASTIEN NOGIER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron med hustrun Brigitte.Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vallokalerna har öppnat för den andra omgången i det franska parlamentsvalet.

Valet är avgörande för nye presidenten Emmanuel Macrons möjligheter att få igenom sitt program.

Vi reder ut allt du behöver veta om parlamentsvalet i Frankrike.

Varför är parlamentsvalet i Frankrike viktigt?

Parlamentsvalet har en avgörande betydelse för presidentens möjligheter att få igenom sin politik. För att Emmanuel Macron ostört ska kunna förverkliga sitt program behöver kandidaterna från hans politiska rörelse "En marche" tillsammans med allierade "Mouvement démocrate" vinna minst 289 av platserna i parlamentet. Får de mindre behöver de hitta samarbeten med andra partier.

Enligt den franska konstitutionen är det regeringen som styr landet och parlamentet som stiftar lagarna. Om ett annat parti eller en annan koalition vinner majoriteten i parlamentet kan de tillsätta regeringen. Då blir presidenten maktlös när det gäller vilken politik som ska föras.

Hur går parlamentsvalet i Frankrike till?

Parlamentsvalet hålls i två omgångar – den 11 och 18 juni. Totalt 577 parlamentariker ska väljas, där distrikt väljer var sin representant och franska medborgare som bor utomlands representeras av elva ledamöter. Om en kandidat får mer än hälften av rösterna hålls ingen andra omgång, men till skillnad från presidentvalet måste valdeltagandet i distriktet vara minst 25 procent för att det ska hända.

Dessutom är det inte bara två kandidater som går vidare. Alla kandidater som får ett stöd som motsvarar minst 12,5 procent av antalet röstberättigade i distriktet deltar i andra omgången.

Franrikes president Emmanuel Macron.Foto: ALAIN NOGUES / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

LÄS MER: Paret Macron revolutionerar den politiska stilen 

Hur är valdeltagandet i franska parlamentsvalet?

Valdeltagandet i parlamentsvalet har minskat stadigt över de senaste valen och väntas fortsätta bli lågt. En av anledningarna är att fransmännen anser att presidenten ska få makten att genomföra sin politik, vilket leder till att vissa av de andra partiernas väljare avstår från att rösta.

Valdeltagandet i första omgången i årets parlamentsval var på rekordlåga 48,7 procent. 

Hur väntas parlamentsvalet i Frankrike sluta?

Eftersom Emmanuel Macron inte representerar ett etablerat parti fanns inför – och precis efter –presidentvalet stora frågetecken för om han kan få ett tillräckligt stort stöd i parlamentet. Dessutom är hans rörelse bara ett år gammal, vilket skapade frågetecken för om den ens kunde få fram tillräckligt många kandidater.

Nu väntas han dock få det parlamentariska läget han behöver – med god marginal. Sedan Macrons seger i presidentvalet den 7 maj har stödet för "En marches" och "Mouvement démocraties" kandidater ökat stadigt. Enligt de allra senaste mätningarna från Ipsos och OpinionWay får Macron in mellan 370 och 415 ledamöter i parlamentet.

 

LÄS MER: Emmanuel Macron hyllas för kritiken mot Donald Trump