Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omfattande strejker i Katalonien mot polisvåldet på valdagen

Katalonien strejkar under onsdagen mot polisvåldet. Här protesterar brandmännen i Barcelona.Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
844 personer uppgetts ha skadats i sammandrabbningar med polis i samband med valet.Foto: JOMO / STELLA PICTURES BACKGRID UK
Maskerade män för i väg rösturnor. Centralmyndigheterna gjorde allt för att avbryta folkomröstningen de ansåg vara olaglig.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Sammandrabbning mellan väljare och guardia civil utanför ett valkontor i Sant Julia de Ramis.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Den katalanska presidenten Carles Puigdemont valtalar den 26 september.Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna hyllar den katalanska flaggan inför folkomröstningen 1 oktober.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
FC Bardelonas backstjärna Gerard Piqué hotade att sluta i spanska landslaget omFoto: GREGORIO LOPEZ / CORDON PRESS BILDBYRÅN
1 / 8

Stora delar av Katalonien står stilla efter det att 40 fackorganisationer utlyst storstrejk under tisdagen. 

Skolor och universitet stängdes i protest mot polisvåldet under folkomröstningen där 761 personer skadades. Även lokaltrafiken i huvudorten Barcelona står stilla mellan 09.00 och 17.00.

Anledningen är den folkomröstning som hölls i regionen i söndags, där 90 procent röstade för separation från Spanien.

Den dagslånga strejken är ett svar på polisens insatser för att stoppa folkomröstningen i söndags. Ett val som den spanska författningsdomstolen anser vara olaglig.

Katalonska väljare möttes av polisvåld. Och nu svarar regionen med att strejk:

– Det är en attack på demokratin som saknar motstycke i modern tid, säger fackföreningsledare Javier Pacheco, till Guardian. Vi har därför utlyst strejk inom alla sektorer i samhället.

Enligt de katalanska valmyndigheterna och regionens president Carles Puigdemont röstade 2,26 miljoner i folkomröstningen. Det är 42,3 procent av befolkningen. 90 procent röstade ja till en katalansk republik.

Katalonien vill ha hjälp från EU

Under en presskonferens på måndagen vädjade Puigdemont till EU att ingripa:

– Det finns ingen knapp att trycka på för självständighet, sa regionens president, enligt nyhetssajten Quartz. Det här är inte någon inre angelägenhet, och det är uppenbart att vi behöver medling. Vi vill inte ha en plågsam frigörelse, utan samarbete med den spanska staten. 

Carles Puigdemont har backat från hotet/löftet att utropa en katalansk republik inom 48 timmar från valresultatet blev klart.

Så svarade Madrid på valresultatet

När Spaniens regeringschef Mariano Rajoy talade inför tv-kamerorna några timmar innan Puigdemont ekade buropen på barer och torg i Katalonien.

– Ingen folkomröstning om självständighet har ägt rum, sa Rajoy, som också berömde den spanska polisen för dess insatser under sammandrabbningarna där mer än 840 människor skadades.

De spanska myndigheterna i Madrid valde att möta valet med våld. Efter det att författningsdomstolen förklarat valet olagligt svarade Madridregeringen med att ta över hanteringen av regionens finanser, samt den lokala polisen. Dessutom sattes  statspolisen, guardia civil, in för att stoppa valet till varje pris.

– Polisen började sparka på folk, unga som gamla. Det jag såg i dag är det värsta jag sett något regering gjort mot sitt eget folk, sa väljaren Júlia Graell till BBC. 

10 miljoner röstsedlar togs i beslag, tänkbara vallokaler stängdes och chefstjänstemän greps. Även it-system sattes ur spel för att göra det svårare att rösta.

Polisen anklagas för brutalitet mot väljarna.Foto: MARTY PHRADERA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

 

LÄS MER: Världsledarna tysta om polisvåldet i Katalonien 

Så reagerade omvärlden på valet och våldet

Bilderna från polisbrutaliteten runt omröstningen i Katalonien har upprört omvärlden. Men stats- och regeringschefer var förhållandevis tysta om valet och våldet.

– Rajoy måste ställas till svars inför det som hänt, säger Venezuelas omstridde president Nicolás Maduro enligt AP.

Även den skotska nationalistledaren och försteminister Nicola Sturgeon reagerade med styrka:

– En sann vän till Spanien skulle säga åt dem att dagens agerande är fel och skadligt, skriver hon på Twitter.

Utrikesminister Margot Wallström kommenterade händelserna kort på Twitter på söndagskvällen när vallokalerna hade stängts:

”Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog.”

761 skadades på valdagen

Katalanska myndigheter hävdar att 761 personer skadats i söndagens val i Katalonien, rapporterar BBC på måndagen. De spanska säger att bara 90 kom till skada.

Folkomröstningen i Katalonien, de tre distrikten som skapar en triangel i nordöstra Spanien, genomfördes trots hot om polisinsatser från den spanska statliga polisen guardia civil.

Nu bävar världen för vad som kommer att hända om det katalanska parlamentet utropar regionen som en självständig republik. 

LÄS MER: Glädjeyra i Barcelona efter valet om Katalonien 

– Katalonien har förtjänat sin rätt att vara en självständig republik. Regionregeringen kommer att lägga fram avsikten att utropa självständighet inför parlamentet, sa den katalanska regeringschefen Carles Puigdemont sent på söndagskvällen.

Författningsdomstolen i Madrid hävdade att omröstningen är olaglig. Enligt Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har katalanerna lurats att delta i en olaglig omröstning.

Valet i siffror

5,3 miljoner röstberättigade.

42,3 procent valdeltagande, eller 2,26 miljoner människor.

90 procent ja.

10 procent nej, eller ogiltiga röster.

Många potentiella nej-väljare valde att inte rösta.

Första oktober inledde Katalonien ännu en folkomröstning om självständighet. Förra gången, i november 2014, sa 80 procent ja till självständighet. Men eftersom bara 37 procent av de 5,4 miljoner röstberättigade gick till valurnorna så avvisade centralmakten i Madrid resultatet.

Detta hände i söndags

Från tidiga morgonen köade de katalanska väljarna utanför de vallokaler som spanska regeringen ännu inte hade hunnit stänga igen. 

På morgonen kom rapporter om att ett stort antal polisfordon lämnade hamnen i Barcelona. Tusentals poliser från olika delar av landet har kallats in för att stoppa valet. 

Vid klockan nio öppnade vallokalerna och flera av dem stormades då av kravallutrustad polis, som beslagtog valurnor och röstningssedlar. De katalanska väljarna gjorde motstånd och attackerades bland annat med gummikulor, eller plastkulor, från polisen.

Katalansk polis anländer till en vallokal i Barcelona för att informera människorna som samlats där att de måste lämna. Foto: AFP / AFP

När vallokalerna stängde på söndagskvällen hade 761 människor skadats i våldsamma sammandrabbningar i anslutning till vallokalerna i den ifrågasatta folkomröstningen om självständighet.  

Enligt de spanska myndigheterna skadades tolv poliser och tre personer greps. Dessutom stängde de 92 vallokaler.

Spanska myndigheter har också stängt omröstningens it-system för att hindra att röstningen går till på ett kontrollerat sätt. Internet är avstängt i samtliga vallokaler och stoppar väljare som röstar online.

Vad skiljer den här omröstningen från den tidigare?

Valet i oktober är utlyst av Kataloniens styre och godkänt av det regionala parlamentet, som domineras av separatistiska partier. 

Kataloniens parlament har godkänt en lag där valresultatet är bindande. Blir det ett ja ska republiken Katalonien utropas inom 48 timmar, skriver BBC. 

Opinionsundersökningarna pekar på ett ja, men eftersom nejsidan bestämt sig för att bojkotta valet kan resultatet bli svårtolkat.

LÄS MER: Det händer om Katalonien röstar sig ur Spanien 

Madrid vägrar acceptera valet

Enligt den spanska konstitutionen från 1978 är omröstningen olaglig. Endast parlamentet eller regeringen i Madrid utlysa en folkomröstning, konstaterar författningsdomstolen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har låtit Madrid ta kontrollen över den lokala polisen i Katalonien.Foto: EMILIO NARANJO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På frågan om det blir ett val svarar Spaniens premiärminister Mariano Rajoy:

 – Jag säger det lugnt och bestämt. Det blir ingen folkomröstning. Det kommer inte att hända.

Så för att stoppa valet har den statliga polisen, guardia civil, gripit (och släppt) 14 politiska tjänstemän, misstänkta för att förebereda folkomröstningen, skriver ABC. Regeringen hotar att åtala alla som handhar eller förser andra med valmaterial och tänkbara vallokaler har utsatts för polisrazzior.

LÄS MER: Regeringens drag: Skicka poliser till Katalonien 

Befolkningen i Barcelona och Katalonien har svarat med omfattande protester och demonstrationer. Barcelonas borgmästare Ada Colau har sagt att hon är motståndare till valet, men hon kommer inte att försöka stoppa det.

Om Katalonien blir självständigt kommer de dessutom att lämna EU. Som självständig nation måste de sedan inleda förhandlingar med Europeiska unionen om de vill bli medlemmar igen.

Inga fler El clasico – Barcelona-Real Madrid – om Katalonien blir självständigt.Foto: JAVIER LIZON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vad händer med La liga och den spanska fotbollen?

Skulle Katalonien bli självständigt kommer även fotbollskartan att ritas om. 

Espanyol, FC Barcelona och Girona kommer att kastas ut, tillsammans ur La liga, tillsammans med alla andra katalanska lag i de lägre divisionerna.

FC Barcelona var under Francotiden en symbol för katalanernas självständighet. Det var bara under matcherna som det var tillåtet att vifta med katalanska flaggor.

Nu tar de inte ställning i folkomröstningen, men är beredd att ta konsekvenserna av valet.

– Det kommer att bli en katastrof för dem ekonomiskt, men det är deras problem, inte vårt, sade spanska fotbollsförbundets ordförande Javier Tebas tidigare, enligt DN.

 

Detta är Katalonien

• Katalonien har varit en del av Spanien sedan 1400-talet då kung Ferdinand av Aragonien gifte sig med drottning Isabella av Kastilien.

 

• När Spanien blev republik 1931 fick Katalonien omfattande självstyre. Men diktatorn Francisco Franco straffade regionen efter sin seger i inbördeskriget och berövade Katalonien sin autonomi. Bruket av katalanska begränsades kraftigt.

 

• Katalonien fick ett eget lokalparlament 1980. Regionen har en egen polisstyrka och katalanska är officiellt språk

 

• Det bor cirka 7,5 miljoner invånare i Katalonien. Regionen är den rikaste i Spanien och utgör en femtedel av landets ekonomi. Barcelona är Kataloniens huvudstad.