Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta om al-Baghdadi

Det här är al-Baghdadis liv och gärningar.
Abu Bakr al-Baghdadi 2014.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Abu Bakr al-Baghdadi 2019.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En blyg pojke som blev världens mest ökända extremist – Abu Bakr al-Baghdadis liv är i mångt och mycket ett mysterium.

På lördagen sprängde han sig själv i luften efter att amerikanska specialstyrkor stormat området han gömde sig i.

Vem var al-Baghdadi egentligen – och vad gjorde han mot världen?

Vem var Abu Bakr al-Baghdadi?

Abu Bakr al-Baghdadi föddes som Awad Ibrahim al-Badri nära staden Samarra i Irak år 1971. Enligt jämnåriga var han i ungdomsåren djupt troende, blyg och förespråkade ickevåld.

När USA invaderade Irak 2003 hjälpte al-Baghdadi till att bygga upp en militant grupp. Året därpå greps han och placerades i det ökanda fängelset Abu Ghraib, men släpptes senare samma år då han ansågs vara obetydlig.

När den tidigare IS-ledaren Abu Omar al-Baghdadi dödades i april 2010 tog Abu Bakr över terrorsekten.

I en världsexklusiv intervju med Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé 2016 berättade Saga al-Dulaimi, 28, om hur det var att vara gift med världens mest jagade man.

– Han har en mystisk personlighet och jag vågade inte diskutera med honom, sa kvinnan som flytt från IS.

– Han berättade inte mycket om sin bakgrund. Han var mystisk och tystlåten. Vi träffades på kvällen när vi skulle äta middag. Han tillbringade dagen på universitet där han undervisade religion och sharia. Ibland försvann han i några dagar. Han sa att han hälsade på sin bror.

Vilka brott har han gjort sig skyldig till?

Abu Bakr al-Baghdadi organiserade en självmordsattack i Bagdad den 28 augusti 2011. Målet var sunnimuslimernas största moské, Umm al-Qura, och 32 personer dödades.

Han anses ha varit ansvarig för ett stort antal terrordåd utförda av självmordsbombare.

Abu Bakr al-Baghdadi uppges ha dödats i en räd.

Vad ville han åstadkomma?

Abu Bakr al-Baghdadi och IS har vid ett flertal tillfällen gett uttryck för sina visioner om att erövra västvärlden. al-Baghdadi har bland annat, i ett inspelat meddelande, sagt att IS skulle marschera till Rom – vilket tolkades som en symbol för väst. Även Spanien nämndes som ett land som skulle erövras.

IS utropade hela världen som ett enda kalifat i juni 2014. Kalifatet skulle kallas ”Kalif Ibrahim”.

Vad gjorde IS under hans tid?

IS expansion tog fart på allvar under 2014, då terrorsekten erövrade Raqqa i Syrien och al-Falluja, Tikrit och Mosul i Irak. Vid moskén i den sistnämnda staden utropade al-Baghdadi sitt kalifat.

Under de följande åren tog terrorsekten tusentals kvinnor och flickor som sexslavar. Kristna i Libyen halshöggs av jihadister och IS tog ansvar för brutala självmordsattacker i Europa, bland annat dåden i Paris 2015. Även yezidier och ”otrogna” muslimer har mördats av IS.

Terrorsekten har gjort sig skyldig till oräkneliga brutala mord. Två talande exempel är den amerikanska journalisten James Foley som halshöggs på film och den jordanska piloten som brändes levande i en bur.

Det sistnämna mordet visades på storbildsskärmar i al-Raqqa. En liten pojke i sjuårsåldern som börjat tappa mjölktänderna fyrade av ett stort leende när han hyllade mordet:

– Jag hade bränt honom själv, med mina egna händer, sa han.

Kurdledda SDF, som stöttas av USA, börjar bekämpa terrorsekten allt hårdare.

Från 2016 börjar IS förlora allt mer territorium. 2019 tappar man slutligen sitt sista fäste i staden al-Baghuz i Syrien. Turkledda SDF meddelar att kalifatet har fallit.

Hur många gånger har han förklarats död?

I november 2014 gjorde obekräftade uppgifter gällande att al-Baghdadi dött efter ett luftangrepp på Mosul. Andra uppgifter hävdade att han skadades.

I juni 2016 hävdade medier i Mellanöstern att IS-ledaren dödats efter en amerikansk bombräd mot Raqqa. Dessa uppgifter togs sedan tillbaka. I oktober senare samma år hävdade flera källor att al-Baghdadi förgiftats men överlevt.

I juli 2017 påstod statlig syrisk tv att en rysk luftattack dödat al-Baghdadi. Bara några dagar senare rapporterade Irans statliga nyhetsbyrå IRNA att IS-ledaren ”definitivt var död”. Även den irakiska nyhetsbyrån Al Sumari rapporterade samma uppgifter ett par veckor senare. Informationen kom från ett internmeddelade inom IS som gjorde gällande att ledaren dött, men uppgifterna dementerades av den kurdiska officeren Lahur Talabany:

– Vi är 99 procent säkra på att han lever, sa han till Reuters.

I slutet av oktober 2019 bekräftade president Donald Trump att al-Baghdadi har dödats av amerikanska specialstyrkor i Syrien den 26 oktober.

Se bilderna: Här tros IS-ledaren al-Baghdadi ha dödats:

Se bilderna: Här tros IS-ledaren al-Baghdadi ha dödats

Expressens korrespondent: Så väljer de nästa ledare

Kassem Hamadé: Så väljer de nästa ledare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.